TechTud

Nem jelenít meg híreket a Facebook Ausztráliában

hirdetés

Ausztráliában törvénnyel orvosolnák, hogy a hirdetésekből származó bevételek oroszlánrésze a helyi médiatermékek helyett az óriáscégekhez jut, azonban a Facebook vitatja az álláspontot, és mindezt azzal nyomatékosította, hogy nem teszi lehetővé a felhasználók számára a hírek megosztását és megtekintését.

Nem jelenít meg híreket a Facebook Ausztráliában

A Facebook azt követően vált meg a hírtartalmak megjelenítésétől, hogy Ausztráliában egy törvényjavaslat értelmében a technológiai óriásvállalatoknak fizetniük kellene a felületeiken megjelenő hírekért. A bejelentést követően, csütörtök reggelre a közösségi oldal már elérhetetlenné is tette a hírmegosztást – számol be róla a BBC.

Ugyanakkor nemcsak a híroldalak hírei, de több kormányzati, egészségügyi és sürgősségi információkat közlő oldal hírei is eltűntek a Facebookról. Utóbbit később a techóriás azzal magyarázta, hogy ez a lépése nem szándékos volt, hanem egy hiba.

Az ausztrál hírtartalmakat más országokból sem láthatják jelenleg a Facebook felületén.

Az ausztrál kormány a Facebook lépését bírálta, és azzal vádolta az óriáscéget, hogy lépésével a digitális közösségi oldalakat üzemeltető óriáscégek hatalmas piaci hatalmát demonstrálta csupán.

Josh Frydenberg államtitkár megjegyezte, hogy a hírtartalmak eltüntetésének „óriási közösségi hatása” volt, hiszen havonta mintegy 17 millió ausztrál látogatja a közösségi oldalt. A kormány mindazonáltal a közlése szerint eltökélt a törvény elfogadása iránt, és noha szívesen látják a Facebookot is az országban, a mai lépését szükségtelennek és helytelennek véli.

A Google és a Facebook egyébként azzal érvelt, hogy a törvény nem veszi figyelembe azt, amiképpen az internet működik, s őket igazságtalanul „bünteti”. Az elmúlt napokban ugyanakkor a Google már szerződést kötött három nagy ausztrál médiaszolgáltatóval is, vagyis úgy tűnik, ők jobban hajlanak a kompromisszumra, mint a Facebook.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés