TechTud

Minden korábbinál több iker születik az elmúlt évtizedekben

Minden korábbinál több ikergyermek születik a világon, azonban a kutatók szerint mostanra elérhettünk egyfajta csúcspontot, s innentől inkább stagnálás vagy csökkenő tendencia lesz jellemző.

Minden korábbinál több iker születik az elmúlt évtizedekben
hirdetés

A világon évente mintegy 1,6 millió ikergyermek születik, ami azt jelenti, hogy átlagosan minden 42. megszületett gyermeknek van ikertestvére.

Az ikerszülések megnövekedett aránya részben a későbbi gyermekvállalás, részben pedig az új egészségügyi technológiák, például az IVF miatt lehet jellemző. Az 1980-as évekhez képest harmadával nőtt az ikerszülések aránya – írja a BBC.

hirdetés

Innentől kezdve azonban csökkenő tendencia jelentkezhet, hiszen a cél elsősorban az egy gyermekkel való terhesség lehet a legtöbb esetben, ami kevesebb kockázatot rejt magában.

A Human Reproduction nevű lapban megjelent globális áttekintés szerint a „csúcspontot” már elértük, hiszen az ikerszülések már több mint 30 éve a világ minden régiójában gyakoribbá váltak. Miközben ez a növekedési arány Ázsiában 32, addig Észak-Amerikában 71 százalékos volt.

A kutatók az ikerszülések számáról összesen 165 országból gyűjtöttek adatot 2010 és 2015 között, amit az 1980 és 1985 közötti adatokkal vetettek össze.

Jelenleg az ezer szülésre jutó ikerszülések aránya különösen magas Európában és Észak-Amerikában – a korábbi ezerből kilencről ez az arány ezerből tizenkettőre ugrott.

Afrikában ugyanakkor mindig is viszonylag gyakori volt az ikerszülés, és az elmúlt 30 évben sem változott mindez.


hirdetés

További híreink
hirdetés