hirdetés
TechTud

Megtalálták az emberi állóképesség határát

Megtalálhatták az emberi állóképesség határát kutatók, akik háromezer mérföldes maratonfutáson, a Tour de France-on, illetve más hasonló eseményeken figyelték a résztvevők teljesítményét és állóképességét.

Megtalálták az emberi állóképesség határát
hirdetés

Megfigyelték, hogy a csúcsot – hosszabb távon – az jelentette, amikor az emberek a testük pihenés során jellemző metabolikus szintjének 2,5-szeresét kezdték felhasználni, ami egy átlagos ember esetében napi 4 ezer kalória. Bármi, ami ennél nagyobb erőkifejtést igényel, hosszú távon tarthatatlan az emberi szervezet számára – számol be róla a BBC.

A Duke Egyetem kutatása egyúttal rámutatott arra, hogy a terhes nők állóképesség tekintetében valósággal felvehetnék a versenyt a sportolókkal, hiszen majdnem az ember számára lehetséges maximumon teljesít a szervezetük ebben az időszakban.

A kutatás első részében a Kalifornia és Washington közötti 3080 mérföldes távot 140 nap alatt teljesítő Race Across verseny résztvevőit figyelték, akik már hónapok óta heti hat maraton távot futottak. A nyugalmi állapotban jellemző metabolikus szintjüket mind a verseny előtt, mind pedig utána mérték, ahogyan a sportolás közben elégetett kalóriák mennyiségét is.

A kutatás során megfigyelték, hogy az energiafelhasználás eleinte magas szintet ért el, ám összességében valahol a nyugalmi metabolikus teljesítmény 2,5-szeresénél egyensúlyozódott ki.

hirdetés

Dr. Herman Pontzer, a Duke Egyetem kutatója a BBC-nek elmondta, hogy noha a maratonhoz hasonló intenzitású teljesítményt pár napig lehet tartani, azután „vissza kell egyensúlyozni”, s összességében senkivel sem találkoztak, aki hosszabb távon a 2,5-szeres arányt át tudta volna lépni.

Ellenben a terhesség során ugyancsak a maximumhoz közeli a nők energiafelhasználása, hiszen ők ilyenkor nyugalmi metabolikus teljesítményük 2,2-szeresét használják el.

A kutatók szerint egyébként ezt az arányt az emberi emésztőrendszer, s nem pedig valamely más szerv, így például a szív, a tüdő, netán az izmok működésének határai szabják meg, s a 2,5-szeres aránynál érkezik el az a pont, amikor a szervezet már nem tud elegendő kalóriát és tápanyagot felvenni ahhoz, hogy fenntartsa a magas energiafelhasználást.

Rövidebb távon ellenben az emberi szervezet képes a saját tartalékait – a zsír- vagy izomtömeget – felélve fenntartani magasabb szintű teljesítményt is.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés