TechTud

Meg lehet jelölni a Twitteren a hamisnak vélt tartalmat

hirdetés

A Twitter arra kéri a felhasználókat, hogy segítsenek legyőzni a hamis híreket. Ehhez a mikroblog-oldal egyelőre csak tesztüzemben ugyan, de lehetővé tette, hogy a felhasználók jelezzék, amennyiben egyes bejegyzéseket hamisnak vagy félrevezetőnek tartanak.

Meg lehet jelölni a Twitteren a hamisnak vélt tartalmat

A Twitter a kezdeményezésének a „Birdwatch” („Madármegfigyelés”) nevet adta, egyelőre azonban csak kisebb csoportnyi felhasználó számára vált elérhetővé ez a funkció az Egyesült Államokban, s a vállalat elismerte azt is, hogy a rendszert úgy kell felépíteni, hogy az ellenálló legyen az esetleges „manipulálási kísérletekkel” szemben – derül ki a BBC cikkéből.

A Twitter és a hozzá hasonló oldalak már egy ideje dolgoznak azon, hogy a felületeiket jobban szabályozzák. Maga a Twitter az új kezdeményezéssel kapcsolatosan hétfőn úgy fogalmazott, hogy ugyan tudják, hogy ez kissé zavaros vagy olykor problémás lehet, ám érdemesnek vélték tenni egy próbát ezzel a (szabályozási) modellel.

A problémát az okozza, hogy a nagyobb közösségi felületeken rendre megjelennek félrevezető információk és álhírek.

A Birdwatch keretében azonban az emberek megjelölhetik a meglátásuk szerint hamis vagy félrevezető bejegyzéseket, és lehetőségük nyílik bizonyítékokkal cáfolni a kifogásolt tartalmakat. Ezután a tartalomra további megjegyzések és jelölések kerülnek.

A Twitternek az az álláspontja, hogy ez az új megközelítés segít gyorsabban reagálni, amikor megtévesztő információ kezd keringeni a felületen, s amikor megállapodásra sikerült jutni egy-egy tartalom valóságtartalmáról, akkor a megjegyzéseket akár globálisan is megjeleníthetik.

Egyes hamis állításokra már most felhívja a figyelmet a Twitter, így például megjegyzést fűztek Donald Trump választási csalásról szóló állításaihoz is. A vállalat fenntartja a jogot egyes bejegyzések törlésére, vagy szélsőséges esetben a felhasználó letiltására is, amelyre egyébként éppen a korábbi elnökkel szemben is volt példa éppen a hónap eleje felé.

Aki a Birdwatch része kíván lenni, megerősített telefonszámmal és e-mail címmel kell rendelkeznie, s kikötés az is, hogy nem szeghette, szegheti meg a Twitter-fiókjával a vállalat alapelveit és szabályait.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés