hirdetés
TechTud

Mások gyógyították, nálunk lelőtték a jeladós, fokozottan védett madarat

Sajnos a helyzet most nem úgy alakult, mint a népszerű gyermekdalban: a korábbi hazájában autóbaleset után felgyógyított jeladós barátkeselyűt ugyanis minden jel szerint Magyarországon lőhették le…

Mások gyógyították, nálunk lelőtték a jeladós, fokozottan védett madarat
hirdetés

A Magyar Madártani Egyesület (MME) PannonEagle LIFE projektjének munkatársait a bolgár Green Balkans szervezet kollégái a múlt héten riasztották, mivel egy nyomkövetővel ellátott barátkeselyű gyanús GPS-adatokat küldött hazánk területéről – számolt be róla az MME.

A jelzés nyomán az MME méreg és tetemkereső egysége, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata a megadott koordinátáknál megtalálta a madár jeladóját egy folyóparton. A nyomkövető adatai szerint a madarat a helyszíntől több kilométerre meglőhették, s a keresőkutyás egység is erre utaló jelekre bukkant, így értesítették a rendőrséget is.

A rendőrség munkatársai több bűnjelet is rögzítettek, továbbá a madár jeladójáról DNS mintát vettek.

A barátkeselyű egyébként 2019-ben egy természetes fészekből kelt ki Spanyolországban, azonban még abban az évben elütötte egy autó. Helyi madárvédők meggyógyították az állatot, és Bulgáriába szállították, ahol egy visszatelepítési program keretében szabadon engedték.

hirdetés

Egy hónapig vándorolt a keselyű Bulgáriában, aztán újdonsült hazájából Szerbián és Románián át Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe érkezett.

Hazánkban azonban mindössze három nap után eltűnt.

Európában négy keselyűfaj honos, köztük a barátkeselyű, amely egykor Magyarországon is élt, de már kipusztult. Ennek részben éppen az egyedek mérgezése és kilövése volt az oka, de a természetes élőhelyeik csökkenése is negatívan érintette ezeket a tekintélyes méretű madarakat.

Bulgáriában a visszatelepítési program nyomán három pár is fészkelni kezdett, előtte azonban onnan is kipusztult a faj.

Magyarországon 1932 óta csak egyszer, 2008-ban figyeltek meg barátkeselyűt, most azonban az eltűnt példány mellett egy másik is megjelent az Alföldön. A másik madár természetes fészekaljból származhat, hiszen nem volt rajta sem jeladó, sem gyűrű, és egyáltalán nem kizárt, hogy a két állat együtt vándorolt északra a Balkán-félszigetről.

Hazánkban a barátkeselyű fokozottan védett faj, ezért természetkárosításnak és orvvadászatnak minősül az elpusztítása.

(A borítókép forrása: pixabay.com / zoosnow)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés