hirdetés
TechTud

Joaquin Phoenix után kapta a nevét egy „Joker-mintás” pók

Az újonnan felfedezett ízeltlábún látványos vörös és fehér mintázat látható a háti részen, amely sokakat a Batman-történetek Jokerére emlékeztet. A kutatók is az ikonikus mosolyt vélték felfedezni a mintázat láttán, így aztán a 2019-es Joker filmben játszó Joaquin Phoenix után nevezték el a pókot.

Joaquin Phoenix után kapta a nevét egy „Joker-mintás” pók
hirdetés

A színes pók furcsamód egy olyan taxonba tartozik, amely Lou Reed rock-, illetve punkzenészről kapta a nevét, aki egyébként feketét viselt, és a mosoly sem az első, ami eszünkbe juthatna róla… A pók teljes neve így Loureedia phoenixi lett, s különlegessége, hogy ez az első olyan, a Loureedia nemzetségbe tartozó pókfaj, amely nem a mediterrán régióban, hanem Irán területén honos. Maga a nemzetség mindazonáltal viszonylag újonnan lett leírva, hiszen a tudomány 2018-ban fedezte fel ezt a taxont.

A kutatók az Arthropoda Selecta nevű lapban publikált tanulmányban leírták, hogy a_Loureedia phoenixi_ hím egyedeinek hátán fehér alapon élénk vörös mintázat látható, amely „nagyban hasonlít Joker mosolyának kontrasztjára”. Az állat maga elég aprócska a leírás szerint, hiszen teljes teste mintegy 8 milliméter hosszú.

A kicsi, színpompás ízeltlábúaknak még egyedülállóbb megjelenést kölcsönöz, hogy jóformán egész testüket apró „szőröcskék” borítják. Ellenben megfigyelésük nem egyszerű, s nem is csak a parányi méretük miatt, de azért is, mert az évben csupán közel három hetes időszakban merészkednek a talajfelszínre.

Életük legnagyobb részét ezek a pókok a földalatti fészkeikben töltik, azonban a hímek a párkeresés céljából elhagyják a kis üregeiket, általában valamikor október vége, november eleje felé. Az utódok is felbukkannak rövid időre a talajfelszín környékén, mihelyst elhagyják az anyjuk fészkét.

hirdetés

A nemzetségnek ez a most felfedezett kis pók a negyedik ismert tagja, és noha egyelőre csak a hímeket gyűjtötték a kutatók, a sokkalta rejtettebb életmódot folytató nőstények után is kutatnak már. Ehhez alkalmas módszer lehet, ha az üreget elhagyó hím példányokat követik, hiszen ha valaki, akkor a hím pók pontosan tudja, miként lehet rábukkanni a nőstényekre.

(LiveScience)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés