hirdetés
TechTud

Íme, ezek az állatok, növények és gombák lettek a 2020-as év fajai!

Népszerű kezdeményezés, hogy minden évben egy-egy fajt válasszanak ki bizonyos élőlénycsoportokból, amelyek bemutatásával a természetvédelem iránt talán kissé kevésbé érdeklődő embereknek a figyelmét is rá lehet iránytani természeti kincseink megőrzésének fontosságára. Ebben az évben is számos szervezet választotta meg az év faját, akár úgy is, hogy előzőleg szavazással ösztönözte az embereket arra, hogy vessenek egy pillantást hazánk ritka vagy más ok miatt érdekes fajaira.

Íme, ezek az állatok, növények és gombák lettek a 2020-as év fajai!
hirdetés

Kezdjük is mindjárt a listát az év vadvirágának bemutatásával, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeum szavazásán választottak meg az emberek a megadott három faj közül. A szavazáson „győztes” májvirág jellegzetes kék – de olykor akár rózsaszín vagy fehér színű – virága kora tavasszal jelennek meg, azonban három hegyes karéjú levele lényegében az év során folyamatosan látható, amikor nem takarja hó. Ez az apró, 5-15 centiméter magas kis növényünk bükkösök, köves talajú tölgyesek és gyertyános-tölgyesek lakója, 1988 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, jelenleg 5 ezer forint az eszmei értéke. Ez hazánk egyetlen májvirág faja.

Az Országos Erdészeti Egyesület internetes szavazásán a tatár juhar végzett első helyen, így ez a faj az év fája. Elsősorban ökológiai szerepe jelentős, de parkokban is találkozhatunk vele, ugyanis ideális és kedvelt alacsony növésének, pompás őszi lomszínének és színes terméseinek köszönhetően.

A gombák közül a Magyar Mikológiai Társaság ebben az évben az igen látványos csoportos csészegombát választotta az év fajának. A parányi, 4-10 milliméteres átmérőjű termőtestek úgynevezett nyeles csészék, a nyél maga jobbára 2-4 centiméter hosszú. Elsősorban tavasszal találkozhatunk az erdőkben először a gömb alakban zárt, majd később csillag alakot öltő, kívül szőrök termőtestekkel.

Az év rovara a tavaszi álganéjtúró lett, amely a Magyar Rovartani Társaság szavazásán bizonyult a meghirdetett „versenyző” fajok közül a legnépszerűbbnek. Ezt a rovart elsősorban dombvidékeken és alacsonyabb hegyvidékeken találhatjuk meg a ritkásabb erdőkben, ráadásul nem is nehéz megpillantani, mert csillogó páncélja vonzza a tekintetet, ráadásul gyakran „jár-kel” a nappali órákban. Általában 12-20 milliméter hosszúra nő meg, fényes kék, kékeszöld vagy zöld színben pompázik, erős lábai tüskések, erősek, és valósággal az ásásra termettek. Hozzá hasonló az erdei álganéjtúró, amely azonban jobbára a hűvösebb, zártabb erdőket kedveli.

hirdetés

Az év halát a Magyar Haltani Társaság szavazásán választották ki, a közönség választása pedig a süllőre esett, így ez lett 2020 év hala. Ez a ragadozó halunk egészen nagy méretűre is megnőhet, és noha nagy területen megtalálható, a jó oxigénviszonyokkal rendelkező vizekben fordul csak elő. A horgászok mellett nagyon kedvelik a gasztronómiában is, ami részben annak köszönhető, hogy nem „szálkás”.

Az év hüllője a keresztes vipera lett 2020-ban, amely állatot az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya választott ki. A kevésbé szakavatott szemek az ugyancsak hazánkban honos rákosi viperával könnyen összetéveszthetik, azonban a két faj élőhelye eltérő: a keresztes vipera északkeleten, a Zempléni-hegységben bokrokkal, facsoportokkal tarkított rétjein, kaszálóin, erdőszéli bokorsávjaiban, esetleg néhány éves irtásokban lelhető fel, míg Somogy és Zala megyében égerlápok és tölgyesek szélén, illetve tisztásokon futhatunk össze vele. Embert nagyon ritkán marnak meg a nálunk őshonos viperák, a két említett faj nagyjából évente egy-két esetben kerül ilyesféle összetűzésbe az emberrel, s egyébiránt félénk, ha teheti, jóval azelőtt elmenekül, hogy akár megpillanthatnánk. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Az év madara az MME szavazásán az erdei fülesbagoly lett, amellyel már sokan találkozhattak is, hiszen ez a leggyakoribb hazai bagolyfaj. Jellegzetes tollfülei hosszúak, termete közepesnek számít, és telente nem ritka, hogy a településekbe húzódik, ahol az örökzöldeken figyelhető meg. Nappal a fenyőkön üldögélnek – akár több egyed is egyszerre –, ahonnan az éj leple alatt indulnak vadászni, de sajnos ilyenkor gyakran ütköznek autókkal. Védett faj, eszmei értéke 50 ezer forint.

Az év emlőse a vidra lett, amely élénk természete és kedves megjelenése miatt nagy népszerűségnek örvend. Elsősorban vízfolyások, tavak csendes, növényzettel borított part menti szakaszainál fordul elő, s a halak mellett békát is gyakorta fogyaszt, de persze a gerincteleneket sem veti meg, ha éppen ahhoz akad szerencséje. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi eszmei értéke 250 ezer forint.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés