hirdetés
TechTud

Hatvan műholdat bocsátott fel a SpaceX

Megtette az első lépéseket a SpaceX vállalat a műholdas széles sávú internetet szóró rendszerének elindítására.

Hatvan műholdat bocsátott fel a SpaceX
hirdetés

A vállalat egy Falcon-9 rakétát indított a floridai Cape Canaveralból csütörtökön, amelyen hatvan olyan műhold volt, melyek a felhasználók számára képesek lennének gyors internetelérést biztosítani – számol be róla a BBC.

Elon Musk vállalata a tervek szerint összesen mintegy 12 ezer műholdat szeretne felbocsátani a Starlink nevezetű hálózata megalkotásához.

Jelenleg a SpaceX egyike annak a néhány kereskedelmi szereplőnek, amelyeknek engedélye van rá, hogy hasonló internetes szolgáltatást működtessen. Egy másik vállalat például, amely ilyen szolgáltatásra készül, a brit OneWeb, amely februárban kezdte meg a munkálatokat hat űreszközzel, de az Amazonnak is vannak hasonló tervei, hiszen a Project Kuiper keretében 3200 műholdat bocsátana fel.

Valamennyi koncepció lényege, hogy földközeli, 2 ezer kilométer alatti pályán üzemeltetnének űreszközöket, amivel minimalizálható volna az internetkapcsolatokban a késések kockázata.

hirdetés

A SpaceX Falcon rakétája helyi idő szerint csütörtökön 22 óra 30 perckor indult el a kilövőállomásról, s a vállalat bejelentése szerint az ezt követő egy órán belül sikeresen ki is helyezték a műholdakat.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés