TechTud

Fizetni fog a hírtartalmakért a Facebook Ausztráliában

Ausztrália elfogadta a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a Facebooknak és a Google-nek fizetnie kell majd a felületén megjelenő hírtartalmakért.

Fizetni fog a hírtartalmakért a Facebook Ausztráliában
hirdetés

A törvényjavaslatot természetesen nem fogadta lelkesedéssel egyik óriásvállalat sem, sőt, a Facebook egy időre le is tiltott minden ausztrál hírtartalmat a felületén, amit – állítása szerint tévedésből – azzal tetézett, hogy egyes kormányzati és egészségügyi portálok híreit sem jelenítette meg.

A Facebook beleegyezett abba a kormányzattal folytatott tárgyalások után, hogy ismét elérhetővé teszi a hírtartalmakat, azonban bizonyos változtatásokat sikerült is elérnie a törvényjavaslatban.

hirdetés

Az elfogadott törvény a világon elsőként szabja meg ilyen módon az óriásvállalatoknak, hogy kompenzálják az általuk megjelenített hírtartalmak készítőit.

A törvényjavaslatot csütörtökön előbb a szenátus, majd a képviselőház is elfogadta.

Noha úgy tűnik, a techóriások belenyugodtak a helyzetbe, előzőleg kifogásolták, hogy a törvényhozók „alapvetően félreértik” az internet működését.

A törvényben arra szólítják a techóriásokat és a média képviselőit, hogy egyezzenek meg a kifizetés ügyében, valamint a Facebooknak és Googlenek több millió dollárt kell az ausztrál digitális sajtótermékekbe fektetnie. Ha a hírgyártók és a tech vállalatok nem tudnak megegyezni, úgy egy független szakértőt rendelhetnek ki, aki megállapíthatja, mennyit kell fizetni a sajtótermékekért.


hirdetés

További híreink
hirdetés