hirdetés
TechTud

Felhagy a fényképezőgépek gyártásával az Olympus

A világ egykori egyik legnagyobb fényképezőgép-márkája nyolcvannégy év után most eladja vállalata ezen szárnyát, mivel állításuk szerint a legnagyobb igyekezetük ellenére sem volt számukra tovább gazdaságos a fényképezőgép-gyártás a „rendkívül komoly digitális fényképezőgép piacon”.

Felhagy a fényképezőgépek gyártásával az Olympus
hirdetés

Nehézségeit egyébként az Olympus részben azzal magyarázta, hogy az okostelefonok megjelenésével a fényképezőgépek iránti kereslet lecsökkent. A vállalat az elmúlt három évben már veszteségeket könyvelhetett el – írja a BBC.

A japán vállalat 1936-ban gyártotta első fényképezőgépét, azelőtt pedig mikroszkópok készítésével foglalkozott. Az ikonikus Semi-Olympus I harmonikaszerűen „nyitható” felépítéssel rendelkezett, és akkoriban egy átlagos havi fizetésnél is többet kértek érte.

Az évek során aztán újabb és újabb fényképezőgépek kerültek ki a vállalattól, és a világ egyik legismertebb és legnagyobb fényképezőgép-gyártójává nőtték ki magukat. Elsősorban a szép megjelenésük, kompakt méretük és kiváló minőségű lencséik miatt kedvelték meg a fotósok a vállalat termékeit.

Az egyik szerencsétlen fordulat az volt, hogy utóbb a kameráikat a piac azon részébe szánták, mely azon hobbifotósoknak és amatőröknek kínál termékeket, akik egy egyszerű digitális fényképezőgépnél jobbat szerettek volna ugyan, de komolyabb gépekre inkább nem költöttek volna. Csakhogy az okostelefonok megjelenésével, amelyekkel egyre jobb minőségű képeket lehet készíteni, erősen lecsökkent az igény az ilyen gépek iránt.

hirdetés

A különálló fényképezőgépek iránti kereslet egyes becslések szerint akár 84 százalékkal is csökkent 2010 és 2018 között a világon.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés