hirdetés
TechTud

Ez a pici kütyü még jól jöhet a feledékeny lakástulajdonosoknak

A BIG nevű dán építészeti vállalat ezúttal egy egészen apróságnak tűnő ötlettel állt elő, amely azonban akár a mindennapok során is hasznos lehet. A Friday nevű zár ugyanis egyszerű megjelenése ellenére javíthat az otthonok biztonságán.

Ez a pici kütyü még jól jöhet a feledékeny lakástulajdonosoknak
hirdetés

Az okostelefonnal irányítható Friday okos-zár automatikusan képes kinyitni az ajtót, ha észleli, hogy egy lakó közeleg, miközben azonban a távozó lakók után automatikusan be is zárhatja azt, vagy lehetővé teszi, hogy a lakó maga zárja be az ajtót, még akkor is, ha már távol van, és épp akkor jutott például eszébe, hogy erről az apró lépésről megfeledkezett, amikor elhagyta az ingatlant.

A Bjarke Ingels Group (BIG) úgy tervezte meg a zárat, hogy az szinte minden ajtóretesz helyére beférjen. Az eszköz segítségével többé a kulcsmásolással sem kell bajlódni, hiszen bárkinek könnyed adhatnak „hozzáférést” a zárhoz a felhasználók, majd vissza is vonhatják azt, vagy eleve csak bizonyos időintervallumra adhatnak engedélyt, ha éppen úgy hozza a szükség. Mindezt pedig akár több száz kilométerrel távolabbról is intézhetik az alkalmazás segítségével.

A tervezők szerint egyébként az okoszárat legalább olyan szintű biztonsági funkciókkal látják el, mint ami az internetes bankolásra is jellemző, így tehát nem egyszerű feladat „feltörni” az okoszárat.

A Friday kívülről egy nagyjából hét centiméteres eszköz képét mutatja, amely az ajtó eredeti zárrészét képes felváltani. Ötféle kivitelben kapható, amelyek különböző erősségű fémek, a formáját azonban minden esetben a nyeregtetős házak ihlették.

A felhasználók a kulcslyukat kívülről letakarhatják vagy meg is hagyhatják, az eszköz telepítése azonban összességen rendkívül egyszerű, hiszen lényegében csak be kell illeszteni a helyére.

(Dezeen.com)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés