hirdetés
TechTud

Ehető algát állít elő Rob Russell asztali „bioreaktora”

Rob Russell formatervező hallgató egy olyan eszközt tervezett meg, amellyel meglátása szerint az emberek csökkenthetnék az üvegházhatású gázok kibocsátását azáltal, hogy bizonyos érkezések helyett az otthonukban a Spira nevű „bioreaktorral” előállított algát fogyasztanák.

Ehető algát állít elő Rob Russell asztali „bioreaktora”
hirdetés

A Spira voltaképpen egy fotobioreaktor, ami azt jelenti, hogy fény segítségével termeszti meg a mikroorganizmusokat – jelen esetben egy tápanyagokban gazdag algafajt, a spirulinát – számol be róla a Dezeen.com. A portál szerint ez az alga olyan gazdag fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban, hogy a NASA alapvető táplálékforrásként alkalmazza azt az űrhajósai számára, amikor azok hosszú távú űrrepülést hajtanak végre.

Rob Russell a Spirát úgy tervezte, hogy az a mikroalga „aratását” minden nap lehetővé tegye. Az eszköz így nap mint nap két evőkanálnyi algát lenne képes előállítani, ami 4,5 gramm szárított spirulinának felel meg. Ez a csekély mennyiség megfelel a felnőttek számára javasolt napi adagnak, és szószokhoz, smoothiekhoz, salátákhoz adva lehetne gazdagítani vele a napi étkezéseket.

Szárított formájában az alga népszerű étrend-kiegészítő, azonban a többség nem igazán szereti az így kapható alga ízét, ám frissen az algának Russell szerint nincsen a többeket zavaró különös íze. Ráadásul azzal, ha mindenki otthon termeszthetné az algát, nemcsak egészséges eledelhez juthatnának hozzá sokan, de a szállítás miatt megtett kilométerek száma, s az ezzel járó környezeti terhelés is csökkenhetne.

Russell hozzátette azt is, hogy mintegy bónuszként a Spira még az otthon levegőjét is tisztítja, hiszen a szén-dioxidot bizonyos mértékben oxigénné alakítja. A formatervező úgy alakította ki a Spirát, hogy az a lehető legideálisabb körülményeket teremtse meg az alga növekedéséhez, aminek érdekében folyamatosan áramlik benne a levegő, hogy egyenletesen érje a folyamatos mozgás következtében az algát a fény.

hirdetés

Az eszköz két akrilcsőből, valamint napi tizenhat órában fényt kibocsátó LED-csíkokból áll, s tartozik hozzá egy melegítő rész is, amely folyamatosan 35 Celsius-fokon tartja a víz hőmérsékletét. Az alga „learatásához” csak meg kell nyomni egy gombot, így a rozsdamentes acél szűrőn fennakadnak az étkezésre már alkalmas algák.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés