TechTud

Egyértelmű összefüggést találtak a jó fizikum és a jobb mentális egészség között

Egyértelmű összefüggést mutatott ki egy nagy mintán végzett kutatás a jobb testi erőnlét (fitness) és a kedvezőbb mentális egészség között.

Egyértelmű összefüggést találtak a jó fizikum és a jobb mentális egészség között
hirdetés

A kutatás során a U. K. Biobank adatait elemezték, amelyben több mint félmillió, 40 és 69 év közötti angol, skót és walesi önkéntes életvitelével és egészségével kapcsolatos információkat rögzítettek. 2010-ben több mint 152 ezer résztvevő olyan teszteken is részt vett, amelyek során testi erőnlétüket, fittségüket vizsgálták – írja a MedicaNewsToday portál.

Az önkéntesek emellett a depresszióval és szorongással kapcsolatos kérdésekre is válaszoltak, majd hét év múltán ismét ugyanazon két klinikai kérdőív használatával ismét felmérték az emberek szorongással és depresszióval kapcsolatos tüneteit.

hirdetés

A kutatók jelentős összefüggést fedeztek fel az elemzés során az emberek kezdeti fittsége és hét évvel későbbi mentális egészsége között, s például azok, akiknek izomerőssége és kardiorespirációs fittsége az alacsonyabb kategóriába esett a 2010-es felmérésen, 98 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek depressziótól, valamint 60 százalékkal nagyobb volt esetükben a szorongás kockázata is, mint a jobb erőnlétben lévő önkéntesek esetében.

Emellett külön-külön is vizsgálták az összefüggéseket a mentális egészség és a kétféle fittségi mutató között, ám azt figyelték meg, hogy nem egyik vagy másik típusú fittség volt kizárólag a felelős a pozitív hatásokért, hanem mind a kettő támogatta a mentális egészség megőrzését. Különösen akkor nyújt azonban védelmet a mentális betegségek ellen a fittség, ha annak mindkét „összetevője” jelen van valaki életében.

Természetesen a kutatás eredményeit nem vehetjük készpénznek, hiszen elképzelhető az is, hogy aki eleve jobb mentális egészségnek örvendhet, az nagyobb eséllyel edzi és tartja karban a testét is, vagyis meglehet, hogy éppen a kedvezőbb mentális egészség hatására voltak fittebbek az önkéntesek.

Ellenben az elemzés során a kutatók igyekeztek kizárni az olyan lehetséges torzító tényezőket, mint például az önkéntesek életkora, neme, korábbi mentális egészséget érintő betegségei, jövedelme, fizikai aktivitása, iskolázottsága, étrendje. Emellett a dohányzás szerepét is próbálták „kiszűrni” az elemzés során.


hirdetés

További híreink
hirdetés