TechTud

Egy amerikai állatkert tigrisénél pozitív eredményt mutatott a koronavírus-teszt

Egy négy éves nőstény maláj tigris esetében pozitív eredményt mutatott a koronavírusra elvégzett teszt a Bronxi állatkertben.

Egy amerikai állatkert tigrisénél pozitív eredményt mutatott a koronavírus-teszt

A Nadia nevű tigris az első ismert állat lehet az Egyesült Államokban, amely megfertőződött az új típusú koronavírussal. A Bronxi Állatkert közlése szerint az eredményeket megerősítette a Nemzeti Állatorvostudományi Szolgálat iowai laboratóriuma is – írja a BBC.

Nadiát és másik hat nagymacskát feltehetőleg egy tüneteket nem mutató, ám a koronavírussal fertőződött gondozó fertőzhette meg. Gyanút az keltett, hogy az állatok bizonyos tüneteket mutattak múlt hónap végén, így például száraz köhögést figyeltek meg náluk, miután az egyelőre meg nem nevezett dolgozóval érintkeztek.

„Ez az első eset, amelyről bármelyikünknek is tudomása van bárhol a világon, mikor egy ember egy állatot megfertőzött, s az állat megbetegedett”

– fogalmazott Paul Calle, az állatkert vezető állatorvosa.

Ugyan már akadtak olyan elszigetelt esetek, amikor háziállatoknál pozitív koronavírus-eredmény mutatkozott a világ más pontjain, azonban a szakértők hangsúlyozzák, hogy nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy az állatok terjesztenék a betegséget, vagy – mint akkor vélték – akár csak megbetegedhetnének.

A Nadia nevű tigris mellett annak testvére, illetve két amúr tigris és három afrikai oroszlán is tüneteket mutattak, azonban várhatóan mindegyikük teljesen meggyógyul. A tüneteik nem kifejezetten súlyosak: valamelyest csökkent ugyan az étvágyuk, de jól vannak, folyamatos állatorvosi ellátásban részesülnek, és élénkek, éberek, illetve gondozóikra is jól reagálnak.

Azt az állatkert szerint nem lehet tudni, hogy mit okoz a vírus az olyan állatok esetében, mint a tigrisek, hiszen az egyes fajok egészen különböző módon reagálhatnak a fertőzésre – ugyanakkor mindegyik állatot szoros megfigyelés alatt tartják.

Az állatkert többi nagymacskája – négy tigris, gepárdok, hópárducok, egy amuri leopárd, egy puma, illetve egy szervál – nem mutat semmilyen betegségre utaló jelet.

Az állatkertet egyébként már március közepén lezárták a látogatók előtt, most pedig új lépéseket is bevezetnek az állatok és gondozók védelmének biztosítása érdekében.További híreink