hirdetés
TechTud

Csaló rákgyógyítók videói mellett hirdet nagy márkákat és egyetemeket a YouTube

A YouTube algoritmusa több nyelven továbbra is népszerűsíti a nézettségvadász, csaló rákgyógyító videókat, amelyek mellett ismert márkák és egyetemek reklámkampányait jeleníti meg – derül ki a BBC vizsgálatából.

Csaló rákgyógyítók videói mellett hirdet nagy márkákat és egyetemeket a YouTube
hirdetés

A BBC tíz különböző nyelven keresgélve több mint nyolcvan olyan videóba botlott, amelyek egészséggel kapcsolatos téves információt, jobbára mondvacsinált rákgyógymódokat népszerűsítettek. A nyolcvan videóból tíz olyan volt, amelynek több mint egymilliós nézettsége volt, s több videónál reklámkampányok is futottak.

A tudományosan meg nem alapozott „gyógymódok” jelentős részében olyasmit állítottak, hogy bizonyos anyagok, így például a szódabikarbóna vagy a kurkuma fogyasztása megoldja az érintettek egészségi problémáit, de akadt példa a léböjtökre és a szélsőségesen szigorú koplalás népszerűsítésére is.

Természetesen a furcsa ötletekből sincs hiány: volt, aki szamártejjel, más pedig forrásban lévő vízzel „gyógyította volna” a rákot. Ezen eljárások egyikénél sincsen tudományos bizonyíték arra, hogy valóban használnának gyógymódként.

A problémás videók előtt olyan ismert márkák hirdetései is megjelentek, mint például a Samsungé, a Clinique-é vagy a Heinzé.

hirdetés

A YouTube hirdetési rendszerének köszönhetően így aztán voltaképpen a hamis gyógymódot megosztó feltöltők mellett természetesen maga a videómegosztó portál is haszonra tesz szert ezekből a kifogásolható videókból.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés