hirdetés
TechTud

Az Antarktikán bukkantak rá a világ eddigi legmélyebben fekvő részére

A Föld legmélyebb kontinentális árkát találták meg az Antarktika keleti részén, a Denman-gleccser alatt.

Az Antarktikán bukkantak rá a világ eddigi legmélyebben fekvő részére
hirdetés

Egy jéggel töltött kanyonról van szó, amely 3,5 kilométerrel a tengerszint alatt fekszik, ennél csak az óceánban található völgyek fekszenek mélyebben – számolt be róla a BBC.

A felfedezést láthatóvá is tették az új az Antarktikáról készült új térképen, ahol meglepő részletességgel kivehető a szilárd kőzet is a völgyet takaró jégréteg alatt. Az ehhez hasonló geológiai formák alaposabb megismerése rendkívül fontos lehet a jövőben az emberiség számára annak megértéséhez, hogy miként változhat majd a Déli-sark környéke az idő előrehaladtával.

A most mért mélység rendkívülisége jól érzékelhető, ha összehasonlítjuk a Holt-tenger partjával, amely „csupán” 413 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el.

A felfedezés megmutatja például azokat a korábban fel nem fedezett földrészleteket is, amelyek az egyre melegedő klímában is képesek lehetnek visszatartani az olvadó gleccserek egy részét, vagy éppen olyan sima földfelületekre, amelyek fokozhatják a jég visszahúzódását.

hirdetés

A projekten dolgozó Mathieu Morlighem elmondta, hogy ez a térkép lehet az eddigi legpontosabb képe annak, ami valójában az Antarktika jégtakarója alatt meghúzódik. A kutatás eredményei az Amerikai Geofizikai Unió találkozóján kerülnek bemutatásra, továbbá a Nature Geoscience nevű lapban is publikálják azokat.

Korábban több évtizeden át használtak radarok eszközöket a jég alatti világ feltérképezésére az Antarktiszon, azonban egészen eddig hatalmas területek voltak, amelyekről nem állt rendelkezésre információ, vagy csak keveset tudtak a geológiai alapokról.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés