hirdetés
TechTud

Az alacsony kalóriatartalmú étrend testmozgással párosítva a csontok gyengüléséhez vezethet

A kalóriamegvonás, különösen akkor, ha testmozgással párosul, a csontok méretének és erősségének csökkenéséhez vezethet egy új, egereken folytatott kutatás eredményei szerint. Ezzel szemben a teljes kalóriás étrend mellett a testmozgás még kifejezetten erősítheti is a csontokat korábbi kutatások szerint. Az újabb kutatás eredményei a Journal of Bone and Mineral Research nevű lapban jelentek meg.

Az alacsony kalóriatartalmú étrend testmozgással párosítva a csontok gyengüléséhez vezethet
hirdetés

A kutatás során Dr. Styner és kollégái a csontvelőben található zsírra fókuszáltak, amelyről a kutatók egyelőre nem egészen tudják, miként is működik, azonban korábbi kutatások szerint a csontvelő alacsony zsírtartalma gyakran a csont egészségének jele – írja a Medical News Today.

Korábbi kutatásában Dr. Styner azt vizsgálta, hogyan függ össze a kalóriafogyasztás a csontvelőben lévő zsírral, és hogy miként hathat erre a testmozgás. Ezek a kutatások például azt fedték fel, hogy a csontvelőben található zsír szintje a plusz kalóriákkal megnő, a normál kalóriás étrendet fogyasztó vagy elhízott egereknél azonban egyaránt csökkent a zsír szintje és javult a csontsűrűség a testmozgás hatására. Az új kutatás célja tehát az volt, hogy megfigyeljék, a kevés táplálékot fogyasztó egereknél milyen hatásai vannak a testmozgásnak a csontokra.

A kutatók két csoportra osztották az egereket: az egyik csoport a megszokott étrendet fogyasztotta, a másik csoportba sorolt állatok azonban 30 százalékkal kevesebb kalóriához jutottak, mint általában tették. A csökkentett kalóriatartalmú étrendet fogyasztó egerek is kaptak azonban ásványi anyagokat és vitaminokat, hogy ebben ne térjenek el a kontrollcsoporttól.

A kutatócsoport ezután újabb csoportbontást végzett az egerek között, és hat hétig figyelte őket. Így összesen négy csoport keletkezett, az alcsoportokat egymástól a testmozgás megléte vagy hiánya különböztette meg.

hirdetés

Az eredmények szerint ugyan a csökkentett kalóriabevitelű egerek veszítettek a súlyukból, de a csontvelőjükben a zsír szintje jelenősen megnövekedett, és a csontjaik minősége is romlott. A kutatók szerint kizárólag a kevesebb kalória miatt történt a változás, hiszen ezek az egerek is megkapták ugyanazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, mint a társaik.

A testmozgás hatására a kevés kalóriát fogyasztó egereknél is csökkent a csontban található zsír szintje, de ezzel együtt váratlan módon a csont minősége is romlott.

A meglepő megfigyelésük nyomán a kutatók máris további kutatásokat terveznek, elsősorban annak megértésére, hogy milyen folyamatok okozhatják az általuk megfigyelt összefüggéseket.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés