hirdetés
Sport

Szuperliga alakul a legelőkelőbb fociklubok részvételével

Európai Szuperliga (ESL) alapításában egyezett meg az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Tottenham, az AC Milan, az Atletico Madrid, a Barcelona, a Juventus, a Real Madrid, illetve az Inter Madrid.

Szuperliga alakul a legelőkelőbb fociklubok részvételével
hirdetés

A BBC beszámolója szerint az ESL alapító klubjai egy új, hét közepi bajnokság létrehozásában állapodtak meg, miközben azonban a résztvevő csapatok továbbra is játszhatnának a nemzeti ligáikban is.

Az Európai Szuperliga szezonja indításának időpontjával kapcsolatban azt mondták, olyan korai dátumot szeretnének, amilyen korai csak lehetséges, miközben másik három klub csatlakozására is számítanak még.

Először a férfi labdarúgók bajnoksága startolna el, azonban ezt követően a „lehető leghamarabb” női bajnokságot is terveznek indítani.

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, valamint rajta kívül az UEFA és a Premier League is bírálta az ESL ötletét, ellenzésüket pedig már a hírek vasárnapi felröppenését követően hamar ki is fejezték.

hirdetés

Többen amiatt bírálták a lépést, hogy meglátásuk szerint annak mozgatórugója kizárólag a még több pénz utáni sóvárgás, s az ESL alapításán dolgozók fittyet hánynak arra, hogy a nemzeti ligákra és a sport integritására milyen negatív hatással lehet kezdeményezésük.

A FIFA korábban közölte, hogy egy ilyen bajnokságot nem ismerne el, s azok a játékosok, akik mégis részt vennének rajta, ki lennének zárva a Világkupán való részvételből. Az UEFA vasárnap ugyancsak kilátásba hozta az ESL mérkőzésein pályára lépő játékosok kizárását más nemzeti, európai, de akár világszintű megmérettetésekből is.

Az ESL létrehozásának bejelentésére a FIFA továbbra is ellenzően reagált, azonban minden érintett fél számára a nyugodt párbeszédet javasolta az egymásnak feszülés helyett.

Frissítés: Orbán Viktor álláspontja az Európai Szuperligával kapcsolatosan

Az MTI az alább olvasható hírt hozta le Orbán Viktor miniszterelnök az ESL-lel kapcsolatos álláspontjáról.

A magyar miniszterelnök üdvözli az UEFA, a labdarúgás európai szervezetének azon álláspontját, amely határozottan kiáll az európai Szuperliga létrehozására irányuló törekvések ellen, és hitet tesz a sportág európai szintű egysége és a szolidaritás elve mellett - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak - húzta alá Orbán Viktor.

Leszögezte: Magyarország támogatja az UEFA-t és a FIFA-t, valamint az MLSZ-t a szövetségi versenyek integritásának védelme érdekében, akár nemzeti, akár európai szinten.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés