hirdetés
Sport

Részletek a sportlövők doppingincidenséről

Mint ismert, magyar sportlövőnél lett pozitív a doppingminta, azonban az érintett Péni István a jelek szerint nem szándékosan fogyasztott a tiltott szerből.

Részletek a sportlövők doppingincidenséről
hirdetés

Múlt héten kedden robbant a hír, hogy egy márciusi, indiai világkupa-versenyen pozitív lett egy magyar sportoló doppingmintája. A hazai szövetség azóta megerősítette, hogy Péni István az érintett, azonban a jelek szerint nem szándékos doppingvétségről van szó részéről, hanem valaki titokban juttathatta a szert – információk szerint – egy vitaminkapszulába – írja a Blikk.

A lap szerint a hazai szövetség szerdán felfüggesztette Sidi Péter versenyzési jogát, egyúttal fegyelmi eljárás alá vonták őt, s rendőrségi feljelentést is tettek vele szemben, mivel Péni a hotel biztonsági felvételeivel tudja igazolni, hogy a magyar küldöttség egy tagja a hálószobájába lopózott, majd negyed órán át ott maradt.

Eközben Péni István kezdeményezte önkéntes felfüggesztését a Nemzetközi Sportlövő Szövetségnél (ISSF). A hazai szövetség szerint a vizsgálat jelen szakaszában a szabotázs ténye megállapítható, amely tényt az ISSF számára is bemutatták.

A nemzetközi szövetség első döntése szerint nem korlátozzák a magyar sportoló versenyzési jogait, ezért feloldották az önkéntes felfüggesztést.

hirdetés

Ellenben Sidi Péter, amennyiben bizonyítják, hogy köze volt az esethez, komoly retorziókra számíthat.

A Blikk több forrásból úgy értesült, hogy vízhajtó volt az a szer, amelyet valaki a jelenlegi információk szerint egy D-vitamin kapszulába juttatott. Önmagában már az is gyanús, hogy ilyen szerről van szó, hiszen a vízhajtó tiltott használatának elsősorban a súlycsoportokkal bíró sportoknál van jelentősége, míg a sportlövőknél inkább a bétablokkoló jelenik meg, mint doppingszer.

Igaz persze az is, hogy a vízhajtók segíthetnek kijuttatni a szervezetből a gyorsan ürülő szereket, így például a bétablokkolókat is, se nem jellemző a sportlövőknél, hogy hasonló eszközökhöz folyamodnának.

Sidi Péter az ügyvédje szerint nem sértett meg semmilyen jogszabályt, és szeretné, ha mielőbb tisztázhatná az ügyet és saját szerepét. Így tehát együttműködik bármely, az ügyet vizsgáló hatósággal. Egyúttal jogi lépéseket tervez az őt ért rágalmak miatt. Az ügyvéd szavaiból kiderült az is, Sidi nem látta az érintett felvételeket ezidáig.

(A borítókép forrása: Péni István - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64275768)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés