hirdetés
Sport

Meghalt Matti Nykänen négyszeres olimpiai bajnok síugró

55 évesen elhunyt Matti Nykänen négyszeres olimpiai bajnok finn síugró – számol be róla az Index a finn Yle alapján. A sportoló balhéiról és alkoholizmusáról is hírhedt volt.

Meghalt Matti Nykänen négyszeres olimpiai bajnok síugró
hirdetés

Matti Nykänen az 1980-as évekkel kezdődően vetette bele magát a versenyzésbe, s 1982-ben már világbajnoki címet tudhatott maga mögött. Ekkor nagysáncon szerzett aranyat, amelyet négy, csapatban elért első hely követett aztán – idézi fel az Index.

A sportoló első olimpiai aranyát Szarajevóban, 1984-ben nyerte egy ezüstéremmel egyetemben, majd később Calgaryban mindhárom számban elsőként végzett. Mindeközben azonban a világkupában is kiemelkedően teljesített, ahol összesen negyvenhat versenyen győzött, s kétszer a Négysáncversenyen is diadalmaskodott.

Matti Nykänen 1991-ig versenyzett, később popénekesi karrierbe kezdett, amelyet valamilyen szinte a 2010-es évekig folytatott is.

A lap szerint a sportoló ugyanakkor alkoholfüggőséggel küzdött, s élete során ötször vált, míg Mervi Tapola többször feljelentette őt erőszakért, ami miatt a férj néhány hónapra börtönbe is került. Emellett 2004-ben emberölési kísérlet miatt is elítélték, ekkor 26 hónap szabadságvesztést szabtak ki rá. Felidézik azt is, Nykänen korábban szívrohamon is átesett, valamint cukorbeteg is volt.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés