hirdetés
Sport

Meghalt Lennart Johansson, az UEFA volt elnöke

Nyolcvankilenc évesen meghalt Lennart Johansson, aki tizenhét éven át volt az UEFA egykori elnöke, s akinek személyében egyúttal a Bajnokok Ligája atyját tisztelhették a futballrajongók.

Meghalt Lennart Johansson, az UEFA volt elnöke
hirdetés

A svéd labdarúgó szövetség (SvFF) kedden jelentette be a szomorú hírt, hogy rövid betegséget követően, nyolcvankilenc évesen elhunyt Lennart Johansson, aki tizenhét éven át volt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke – írja a Blikk az MTI beszámolója alapján.

Az SvFF elnöke, Karl-Erik Nilsson úgy emlékezett meg a sportdiplomatáról, mint a legnagyobb futballvezetőjükről.

„A svédek közül senki másnak nem volt ekkora befolyása a világ labdarúgására”

– fogalmazott Karl-Erik Nilsson, aki egyúttal azért is méltatta Lennart Johanssont, mert az UEFA vezetőjeként és a FIFA alelnökeként egyaránt tiszteletet és elismerést váltott ki munkája.

hirdetés

Johansson olyan népszerű volt hazájában, hogy a svéd bajnokoknak járó trófeát is róla nevezték el.

A sportdiplomata 1990-től 2007-ig volt az UEFA elnöke, amikor is a francia Michel Platini vette át a posztját. A FIFA elnöki tisztségére Lennart Johansson 1998-ban pályázott, ám akkor a svájci Sepp Blatter lett a futballszövetség vezetője.

Lennart Johansson kulcsszerepet játszott az európai labdarúgás 1992-es reformjában, ekkor alakult át a Bajnokcsapatok Európa Kupája Bajnokok Ligájává, amely lehetővé tette, hogy nem kizárólag az egyes országok bajnokai mérkőzhessenek meg egymással.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés