hirdetés
Sport

Meghalt Jake Burton Carpenter

Hatvanöt évesen a rákkal összefüggő szövődmények következtében meghalt Jake Burton Carpenter, aki a Burton Snowboards alapítója volt, s akiben a „snowboard keresztapját” tisztelték.

Meghalt Jake Burton Carpenter
hirdetés

Carpenter 1977-ben hagyott fel addigi hivatásával, és alapította meg a róla elnevezett vállalatot az Egyesült Államokban. Fantáziát látott abban, hogy a hó felületén egyetlen deszkával lehetne siklani, mint a surf esetében, és a sport olyan népszerűvé vált, hogy 1998-ban a snowboard már az olimpiai sportágak között szerepelt.

„A snowboardozás lelke volt, az a személy, akinek a szeretett sportunkat köszönhetjük”

– fogalmazott Carpenter vállalata a most kiadott közleményben a BBC szerint.

A vermonti székhelyű vállalatnak az első évben több kihívással is szembe kellett néznie, elsősorban azért, mert akkor még csak 300 sporteszközt sikerült értékesíteniük. Mindez azonban Jake Burton Carpentert nem riasztotta el a sporttól, hanem kitartott mellette.

hirdetés

Nem volt könnyű az áttörés már csak azért sem, mert az első jelentések túl veszélyesnek ítélték meg snowboardot, és a lesiklópályákat sem szívesen nyitották meg az ilyen sporteszközöket használók előtt. Idővel azonban mégis egyre népszerűbbé vált a snowboard, mígnem mára világszerte ismert sportággá nőtte ki magát.

Jake Burton Carpenter egészsége az utóbbi időben megromlott: 2015-ben például bénulással járó idegrendszeri betegséget, úgynevezett Miller Fisher szindrómát diagnosztizáltak nála, s még ezt megelőzően 2011-ben hererákot állapítottak meg nála.

Noha a kezelést követően orvosai úgy vélték, hogy legyőzte a rákot, ebben a hónapban már ismét arról számolt be Carpenter a vállalat személyzetének egy e-mailben, hogy noha „nem fogják elhinni”, de kiújult a betegsége. Ekkor közölte azt is, hogy elkötelezetten küzd a kórral.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés