hirdetés
Sport

Meghalt Gordon Banks angol labdarúgókapus

Nyolcvankét évesen elhunyt Gordon Banks, aki egyebek mellett az 1970-es világbajnokságon bemutatott legendás védésével érdemelte ki, hogy neve a legnagyobbak közt szerepeljen a futballtörténelemben.

Meghalt Gordon Banks angol labdarúgókapus
hirdetés

Nyolcvankét évesen elhunyt Gordon Banks, aki az angol válogatottban 1963 és 1972 között hetvenhárom mérkőzésen védett, köztük az 1966-os világbajnokságon, amelynek mind a hat találkozóján szerepelt – írja az InfoStart.hu. A válogatottal továbbá 1968-ban az Európa-bajnokság harmadik helyét érdemelték ki, emellett az 1970-es labdarúgó-világbajnokságon is védett.

A focista 1937. december 30-án született Sheffieldben, 1953-tól a Millspaugh, a Rawmarsh Welfare és a Chesterfield kapusa volt, utóbbinál 1958-ig játszott, előbbi kettő klubnál csupán az 1953-as évben. 1959 és 1967 között a Leicester City, 1967 és 1973 között pedig a Stoke City játékosa volt.

1972-ben a Stroke Cityvel megnyerte a Ligakupát, s ebben az évben őt választották az Év játékosának. Ígéretes karrierjét azonban, amelyet máskülönben folytatni tervezett, egy szerencsétlen kimenetelű autóbaleset szakította félbe, aminek következtében a labdarúgó jobb szemére megvakult s ezzel eldőlt, hogy a csúcsszintű labdarúgást be kell fejeznie.

Később a Stroke City ifjúsági csapatának edzője lett, majd 1977-ben a Fort Lauderdale Strikers-nél ismét játszott, és a St. Patrick’s Athletic-nál is védett egy mérkőzés erejéig.

hirdetés

Gordon Banks korábban az IFFHS a XX. század második legjobb kapusának választotta Lev Jasin mögött.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés