hirdetés
Sport

Meghalt Charlie Whiting

Hatvanhat évesen meghalt Charlie Whiting, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) Formula–1-es versenyigazgatója, s egyúttal a sport egyik legbefolyásosabb személyisége – adja hírül a BBC.

Meghalt Charlie Whiting
hirdetés

Charlie Whiting tüdőembólia miatt lett rosszul csütörtökön reggel Melbourne-ben, ahol a szezonnyitó hétvégi Formula–1 ausztrál nagydíj lebonyolításában működött volna közre - írja a BBC. Hivatalosan ő indította a versenyt, valamint felügyelte a Formula–1 szabályaival kapcsolatos kérdéseket.

A FIA elnöke, Jean Todt egy központi és utolérhetetlen alaknak nevezte Whitingot, aki meglátása szerint a Formula-1 etikáját és szellemét testesítette meg.

Whiting 1988 óta dolgozott a FIA-nál, egy időben technikai vezetőként. Volt vezető mechanikus, majd Bernie Ecclestone 1981 és 1983 között világbajnokságokat nyerő csapatában vezető mérnöki feladatokat látott el.

A Formula–1-es szakember 1977-ben kezdte az autósportos karrierjét a Hesketh Racing csapatnál, majd 1978-ban a Brabham-nál kötött ki, s egészen addig itt is maradt, amíg a FIA-hoz nem csatlakozott, ahol aztán azóta fontos szerepet tölt be a versenyek szervezésében.

hirdetés

Egykori csapatának vezetője, s jelenleg a Formula–1 vezérigazgatója, Ross Brawn úgy fogalmazott:

„Egész, a versennyel töltött életemben ismertem Charlie-t. Mechanikusként együtt dolgoztunk, barátok lettünk, és nagyon sok időt töltöttünk együtt a világ versenypályáin. Mély szomorúsággal töltött el, amikor a tragikus hírekről hallottam. El vagyok keseredve. Ez egy hatalmas veszteség nemcsak személyesen nekem, de egyúttal az egész Formula–1-es családnak, a FIA-bak és általában véve a motorsportnak is. Együttérzünk a családjával”.

Egyelőre nem tudni, ki veszi át Whiting posztját a későbbiekben.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés