hirdetés
TechTud

Több mint száz állatfaj igényel azonnali „segítséget” az erdőtüzek után Ausztráliában

Ausztráliában 113 állatfajt azonosítottak, amelyeknek azonnal segítségre van szüksége, miután egyedszámuk és élőhelyük olyan szörnyű veszteségeket szenvedett, hogy veszélybe kerülhetett fennmaradásuk. A borúban derű azonban, hogy a kutatók szerint egyelőre egyetlen faj sem halt ki egészen a hónapok óta tartó tűzesetek ellenére sem.

Több mint száz állatfaj igényel azonnali „segítséget” az erdőtüzek után Ausztráliában
hirdetés

A jelentésben bőven akadnak aggasztó hírek, így például az is, hogy a listán szereplő valamennyi faj legalább élőhelye 30 százalékát vesztette el a hatalmas területen pusztító lángok következtében, amelyek a nyáron főleg Ausztrália déli és keleti részein jelentettek problémát – számol be róla a BBC.

A leginkább segítségre szoruló fajok között szerepeltek a koalák és wallabyk (apróbb testű kenguruk) mellett halak, madarak és kétéltűek is. Előzőleg a kutatók úgy becsülték, hogy több mint egymillió állat pusztult el a tűzben, elsősorban a mérsékelt övi erdőkben és füves területeken.

A leginkább veszélyeztetett fajok listáján

  • 13 madárfaj,
hirdetés
  • 20 hüllőfaj,
  • 5 gerinctelen faj,
  • 19 emlősállat-faj,
  • 22 édesvízi rákfaj, illetve
  • 17 halfaj is szerepel.

A keddi napon közreadott listán tehát már leszűkítették a kört azokra a fajokra, amelyek a legnagyobb veszélybe kerültek a tüzek miatt, ám ezeken felül még több tucat másik fajnak is segítségre lehet szüksége.

A leginkább veszélyben lévő fajoknál a kihalás „közvetlen veszélye” áll fenn, mivel ezek az állatok élőhelyük szinte teljes egészét elvesztették a tüzek miatt. Sajnos a listára nem is csak olyan fajok kerültek fel, amelyek már eleve a kihalástól veszélyeztetettek voltak – bár akadt közöttük ilyen is –, hanem több olyan faj is, amelyek eddig viszonylag erős populációval és stabil élőhellyel rendelkeztek.

A jövőben a növényfajokról, illetve a további gerinctelenekről is listát készítenek majd, egyelőre ugyanis ezen élőlénycsoportok tekintetében még koránt sem készült olyan részletes és teljes körű lista, mint például a gerinces állatok esetében.

Múlt hónapban Ausztrália 50 millió ausztrál dollárt ígért a vadvilág és az élőhelyek helyreállításának fedezésére, amely összeget az állatok kezelésére, a táplálék kihelyezésére, illetve a kártevő állatfajok kordában tartására fordítanak majd.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés