hirdetés
TechTud

Egy évtizedet rabolhat el az emberek életéből a légszennyezettség Indiában

Egy amerikai kutatócsoport tanulmánya szerint Indiában az emberek várható élettartamát akár kilenc évvel is megrövidítheti a sajnos továbbra is súlyos légszennyezettség.

Egy évtizedet rabolhat el az emberek életéből a légszennyezettség Indiában
hirdetés

A tanulmány szerint India északi részén az ott jellemző szélsőséges szintű levegőszennyezés miatt komoly egészségügyi problémákkal kell szembe néznie a térségben élő mintegy 480 millió indiai állampolgárnak, ráadásul idővel más térségekben is hasonló szintű lehet a probléma – írja a BBC hírportálja.

Amennyiben radikálisan változna a levegőszennyezéssel szembeni fellépés, úgy még mindig nem volna késő közbeavatkozni, hiszen akár öt évvel is emelhetnék így a térségben élők várható élettartamát.

Az indiai városokban egyébként világszerte kiemelkedően szennyezett a levegő, és már most is több mint egymillió ember hal meg idejekorán évente olyan okokból, amelyek a rossz levegővel hozhatóak összefüggésbe.

Az amerikai Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézetének tanulmánya szerint India északi részén akár „tízszer olyan rossz” szennyezettségi szintű levegőt lélegeznek be az ott élők, mint a világ szerencsésebb pontjain lakó embertársaik.

hirdetés

Ráadásul a légszennyezettség problémája egyre csak terjed, Indián belül nyugatra és a középső részekre, ahol jelenleg a 2000-es évekhez képest emiatt átlagosan 2,5-3 évvel számíthatnak rövidebb életre a lakosok.

Amennyiben pedig Új-Delhiben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott 10 µg/m³-es határértékre sikerülne csökkenteni a légszennyezettséget, azáltal tíz évvel is többet élhetnének átlagosan a főváros lakói.

India mellett Bangladesben, Pakisztánban és Nepálban is kiugróan szennyezett a levegő.

A tanulmányban kitértek arra is, hogy amennyiben sikerül megvalósítani az India által kitűzött, a légszennyezettség csökkentésére irányuló célokat, úgy akár országosan kettő, Új-Delhiben pedig mintegy 3,5 évvel lehetne meghosszabbítani a várható élettartamot.

Jó példaként említették Kínát, ahol 2013 óta a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően a levegő szennyezettsége 29 százalékkal mérséklődött.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Pexels)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés