hirdetés
TechTud

Antibiotikumnak ellenálló „szuperbaktériumot” hordoznak az ausztrál sirályok

Ausztrália-szerte antibiotikumnak ellenálló „szuperbaktériumokat” hordoznak a sirályok a kutatók megfigyelése szerint.

Antibiotikumnak ellenálló „szuperbaktériumot” hordoznak az ausztrál sirályok
hirdetés

Az ausztrál sirályok egyebek mellett E. coli baktériumot hordoznak, amelyek húgyúti fertőzéseket, illetve szepszist is okozhatnak – írja a BBC egy friss kutatás alapján. A kutatás szerint az antibiotikumnak ellenálló baktériumok, amelyekhez hasonlóak már kórházakban is megjelentek, akár más állatokat, vagy éppen az embereket is megfertőzhetik.

Felfedezésüket a kutatók „ébresztőnek” és egy intő jelnek tartják.

A madarak feltehetőleg aközben léptek érintkezésbe a baktériumokkal, hogy a hulladékban kotorásztak maguknak élelem után.

A kutatás szerzői szerint eredményeik intő jelként szolgálhatnak a kormány és több szervezet számára is, így például azok számára, amelyek a vízkezelést vagy a hulladékkezelést folytatják, hiszen a hatékony együttműködésükkel a probléma kézben tartható.

hirdetés

Elképzelhető, hogy az emberek is elkaphatják a fertőzést például úgy, hogy fertőzött madarak ürülékéhez érnek, kézmosással azonban jelentősen csökkenthető a megfertőződés kockázata. A kutatás során egyúttal felfigyeltek arra, hogy egyes baktériumok, amelyekre a madarak ürülékében találtak, ellenállóak voltak több hagyományos antibiotikumos kezelésnek.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés