hirdetés
Külföld

Vulkáni aktivitás nehezíti a keresési munkálatokat Új-Zélandon

Az új-zélandi White-szigeten ismét egyre emelkedő szeizmikus aktivitást figyeltek meg, ami megnehezíti az áldozatok keresésére irányuló munkálatokat.

Vulkáni aktivitás nehezíti a keresési munkálatokat Új-Zélandon
hirdetés

A hatóságok azon reményüket fejezték ki, hogy vissza tudják hozni a szigeten maradt áldozatok holttestét a szerdai napon, azonban a keresési munkálatokat nehezíti, hogy a szigeten vulkanikus aktivitást észleltek – derül ki a BBC cikkéből.

A halálos áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert, a rendőrség közlése szerint azonban legkevesebb hat ember vesztette életét, akik közül kettő személy holttestét már elhozták. További kilenc embert még eltűntként tartanak számon.

Huszonkét ember még intenzív kórházi ápolásra szorul, miután súlyos égési sérüléseket szenvedtek el. Egyiküket Ausztráliába szállították.

A vulkán hétfőn tört ki, amikor – mint általában – több tucat turista látogatta meg a szigetet.

hirdetés

Jacinda Ardern miniszterelnök újságíróknak azt mondta, hogy már többekkel is beszélt azok közül, akik a keresési műveletben részt vettek, és mindannyian nagyon várják már, hogy visszamehessenek, és elhozhassák az áldozatokat, hogy a szeretteik méltóképp gyászolhassák őket.

A White-sziget népszerű turistalátványosság, rendszeresen szerveznek ide túrákat, de például sétarepülővel is megtekinthető a kráter. Hétfőn azonban két kitörés is történt, amelyek rövid időn belül követték egymást, s a szigeten ekkor tartózkodó negyvenhét, a világ minden tájáról oda érkezett turistának alig volt ideje bármiképpen is reagálni a katasztrófára.

Eredetileg a rendőrség azt közölte, hogy a harminc sérült körül huszonöt állapota kritikus, öten pedig stabil, de súlyos állapotban vannak. Egyes sérültek állapota olyan súlyos volt, hogy nem tudták közölni azt sem, kik ők. Akadnak, akik nem tudnak kommunikálni, és van, akinek nemcsak a bőrét, de a belső szerveit is érte égési sérülés.

Egy orvos hangsúlyozta, remélik ugyan a legjobbakat, de még koránt sincsenek túl a nehezén.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés