hirdetés
Külföld

Vuhan állítólag tesztelné tizenegy millió lakosát

Koronavírus-tesztnek vetné alá tizenegy milliós lakosságát a kínai Vuhan városa a helyi állami média beszámolója szerint.

Vuhan állítólag tesztelné tizenegy millió lakosát
hirdetés

A tervek egyelőre még kezdeti szakaszban vannak, és a város egyes kerületeinek még egyen-egyenként elő kell állniuk az elképzeléseikkel arról, hogy miként tudnák elvégezni a nagy léptékű koronavírus-tesztelést egy tíz napos időkereten belül – számol be róla a BBC.

Mindeközben Vuhanban, ahol a vírus múlt év végén elsőként felbukkant, ismét újabb koronavírus-fertőződéseket dokumentáltak a hétvége során – összesen hatot. Ezt megelőzően április harmadikától kezdődően nem tapasztaltak újabb megbetegedést.

Vuhanban egyébként igen szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be, s mintegy tizenegy héten át, egészen április nyolcadikáig, ezeket nem is enyhítették. Az enyhítést követően egy ideig úgy tűnt, hogy az élet visszatérhet a normál kerékvágásba, s így részlegesen megnyitottak az iskolák és az üzletek egy része is, valamint a közösségi közlekedést is ismét igénybe lehetett már venni. A problémát újabban az jelenti, hogy egyazon lakótömbből ismét több fertőződést mutattak ki.

Egy helyi lap beszámolója szerint Vuhan minden kerületének meghagyták, hogy vázoljanak egy tíznapos koronavírus-tesztelési tervet kedd délig. Minden kerület maga felelős azért, hogy az ott élők számának, s a terület járványügyi helyzetének megfelelően tervvel álljon elő.

hirdetés

A lap által hivatkozott „belsős” dokumentum szerint állítólag egy „tíznapos csataként” nevezik a koronavírus-tesztelést, s egyúttal leszögezik benne, hogy mindenképpen elsőbbséget kell élveznie a tesztelésnél a sűrűn lakott városrészeknek, valamint az idős polgároknak.

Vezető egészségügyi tisztviselők a fentiekkel szemben a Global Times szerint azonban azt mondták, hogy a teljes város tesztelése nem igazán kivitelezhető, és ráadásul költséges is.

Az egyik helyi egyetemi kórház intenzív osztályának igazgatója ehelyett úgy véli, hogy valószínűleg az egészségügyi dolgozókra, a vírus szempontjából érzékeny embercsoportokra, valamint a fertőzöttekkel kapcsolatban álló személyekre terjedhet majd ki a tesztelés.

Egy másik egészségügyi vezető szerint Vuhan lakosságának egy jelentős részét, mintegy 3-5 millió embert már teszteltek, s volna arra a városnak kapacitása, hogy a fennmaradó 6-8 millió fő esetében is elvégezzék a tesztet egy tíz napos időszakban.

A helyi lakosok egy része ugyanakkor kételkedik abban, hogy ilyen rövid idő alatt sikerülne ilyen sok ember esetében elvégezni a tesztet.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés