hirdetés
Külföld

Világszerte az emberek birodalmába kíváncsiskodnak a kijárási korlátozások miatt az állatok

Világszerte jellemző, hogy a kijárási korlátozások következtében az állatoknak legalábbis egy része az emberek lakra területekre kíváncsiskodik, mivel ezek az általában zajosabb helyek most a kevesebb járókelő és jármű miatt kevésbé ijesztőek számukra.

Világszerte az emberek birodalmába kíváncsiskodnak a kijárási korlátozások miatt az állatok
hirdetés

Noha nem minden vadállat megjelenése számít kifejezett ritkaságnak, jelenleg az figyelhető meg sokfelé a világon, hogy az állatok magabiztosabban, s beljebb a lakott területek felé, illetve akár hosszabb ideig is a városokban tartózkodnak – írja a BBC.

Akadnak olyan állatok is, amelyek életében az hozott változást, hogy a nemzeti parkok látogatóinak száma is csökkent: több helyen a hatóságok arról tettek bejelentést, hogy a turisták hiányában valósággal „virágzik” a vadvilág.

A Boszporusz tengerszoros is egyike azoknak a vízi élőhelyeknek, ahol jellemzően nagy a hajóforgalom, és sok-sok teherszállító hajó, valamint sétahajó szeli a vizeket a nap huszonnégy órájában. Miután jelenleg kevesebb a halász és a másféle hajók forgalma is csökkent, a delfinek egyre gyakoribb látvánnyá váltak az érintett vizekben. Ráadásul ezek az elragadó, népszerű vízi emlősök most a szokottnál közelebb úsznak a partokhoz is.

De a világ más pontjain is megfigyeltek kevésbé megszokott helyeken vadállatokat, így például az izraeli Haaretz is arról számolt be, hogy Haifa városában vaddisznók kószálnak, mióta az emberek többnyire a házaikban tartózkodnak. Természetesen már korábban is figyeltek meg hébe-hóba, vagy a város külsőbb részein ilyen állatokat a településen, most azonban tovább merészkedtek a lakott területek felé. Többen azonban attól tartanak, hogy a vaddisznók a járvány végeztével sem szoknak le a településen tartózkodásról, így a helyzet „kezelését” tervezik.

hirdetés

A napokban egyébként hazánkban is szokatlan eseménynek lehettek szemtanúi többen, hiszen egy őzet gázoltak el a józsefvárosi Kálvária téren. Sajnos az arrafelé szokatlannak számító vendég nem élte túl az esetet.

Elgázolt őzbakot takar le fóliával egy rendőr a VIII. kerületi Kálvária térnél 2020. április 27-én. Az őz kevéssel 6 óra után ugrott egy autó elé. MTI/Mihádák Zoltán

Akadnak olyan fajok is, amelyek a nemzeti parkokban „használhatják ki” az alkalmi csendességet, miután ezeken a területeken mérséklődött a turizmus. Így például Albániában a flamingók az ország nyugati partvidékein nagy számban jelentek meg. Számuk mintegy harmadával, 3000 egyedre emelkedett a korábbiakhoz képest.

Előzőleg egy brit civil szervezet arról számolt be, hogy az útszegélyek nyírásának elmaradása, illetve a légszennyezettség csökkenése révén a korlátozások a vadnövényekre is pozitív hatással lehetnek.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés