Külföld

Veszélyesebb lehet a koronavírus brit mutációja

A koronavírus brit variánsával való megfertőződés esetén 32-104 százalékkal nagyobb az esély a halálozásra, mint az az „eredeti” vírustörzzsel való megfertőződés esetén – írja a Portfolio egy, a BMJ magazinban publikált tanulmányra hivatkozva.

Veszélyesebb lehet a koronavírus brit mutációja
hirdetés

A tanulmányt a Nagy-Britanniában történt fertőzések alapján készítették el 100 ezer beteg adatainak elemzésével, akik között voltak olyanok is, akiket 2020 októbere és 2021 januárja között diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel.

Ezen tanulmányban is megállapították, hogy a brit variáns a „normál” koronavírusnál jelentősen könnyebben terjed, azonban emellett, mint megfigyelték, halálosabb is lehet az eredetileg megismert variánsnál.

A kutatók egy 54 906 betegből álló kontrollcsoportot vizsgálva megállapították, hogy 227 olyan fertőzött hunyt el, akik a brit mutánssal fertőződtek, míg a korábban ismert vírustörzs ennél kevesebb, 141 áldozatot követelt.

A tanulmány vezető szerzője szerint egyelőre még ritka a közösségben a Covid-19 okozta halálozás, ám a B.1.1.7 variáns növeli a kockázatot, a fenyegetést pedig tetézi az is, hogy ez a variáns a korábban megismertnél gyorsabban terjed.


hirdetés

További híreink
hirdetés