hirdetés
Külföld

Véghez viszi a tervezett evakuálást az Egyesült Államok a kabuli támadások ellenére

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy tovább zajlik majd a kabuli mentőakciójuk annak ellenére is, hogy dzsihádisták több mint kilencven embert, köztük tizenhárom amerikai katonát megöltek csütörtöki támadásaik során.

Véghez viszi a tervezett evakuálást az Egyesült Államok a kabuli támadások ellenére
hirdetés

Az elnök kijelentette, hogy „véghez kell vinniük a küldetést”, amit meg is fognak tenni. Ígéretet tett arra is, hogy a támadás elkövetőit „levadásszák” – derül ki a BBC hírportáljának cikkéből.

Már több mint 100 ezer embert evakuáltak Afganisztánból, mióta az augusztus 15-én a tálibok hatalmába került, azonban számos afgán állampolgár továbbra is a repülőtérre özönlött, ahol az Egyesült Államok a hónap végéig hajt végre evakuálást.

Joe Biden ígéretet tett az evakuálás végrehajtására, hozzátéve, hogy „nem tántorítják el a terroristák” az Egyesült Államokat a mentőakció lebonyolításától.

A támadás helyi idő szerint csütörtökön este hat órakor történt, az első célpont pedig az Abbey kapu volt, ahol amerikai és brit katonák állomásoztak, s ellenőrizték a repülőtérre tartó embereket. Ezt követően lövöldözés is történt a helyszínen.

Nem sokkal később egy második robbanás is történt egy olyan szállodánál, amelyben olyan brit tisztviselőket szállásoltak el, akik az Egyesült Királyságba tartó személyek adatait dolgozták fel.

Noha előzetesen amerikai és brit tisztviselők már figyelmeztették az embereket annak veszélyére, hogy az Iszlám Állam egy helyi ága nagy eséllyel hajthat végre terrortámadást, mégis nagy tömeg gyűlt össze a repülőtérnél, remélve, hogy kijuthatnak a tálibok kezébe került országból. Még csütörtökön magukra vállalták egyébként a támadások elkövetését a dzsihádisták.

Joe Biden amerikai elnök a történteket követően közölte, hogy „nem bocsátanak, nem felednek, és levadásszák” a tetteseket, akik „megfizetnek majd a tetteikért”.

A halálos áldozatok között tizenhárom amerikai katona is volt. Biden róluk hősökként emlékezett meg, akik „egy önzetlen küldetésen vettek részt, hogy mások életét megmentsék”.

Az amerikai honvédségi tisztviselők szerint továbbra is magas a kockázata a terrortámadásoknak Kabulban, azonban egyelőre az amerikai erők és a tálibok is azon dolgoznak, hogy ezeket megakadályozzák. Beszámolók szerint a tálibok már több támadást is megelőztek.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Alejandra Santiago)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés