hirdetés
Külföld

Vádat emeltek a kutyáját pórázra kötni nem hajlandó, és bosszúból rágalmazó nő ellen

A nő a Central Parkban sétáltatta a kutyáját, amikor azonban egy férfi a madarak védelmében arra kérte, hogy kösse pórázra a parkban az állatot, ahogyan az előírás is, a nő a segélyhívón azt állította, a férfi fenyegeti őt. Az esetre azért is terelődött nagy figyelem az Egyesült Államokban, mert a rágalmazott férfi afroamerikai volt, a nő pedig fehér.

Vádat emeltek a kutyáját pórázra kötni nem hajlandó, és bosszúból rágalmazó nő ellen
hirdetés

Az Amy Cooper nevű nő az interneten keringő videón rendőrt hív, s most az a gyanú ellene, hogy hamis vádak miatt kérte a hatóságok segítségét. Ez akár egy év börtönbüntetéssel is sújtható a BBC szerint.

Az incidens óta egyébként a nő elvesztette a munkáját is, a kutyáját pedig a menhely visszakérte, mivel a videón az látszott, hogy a nyakörvénél fogva „túl erősen rángatta” az örökbe fogadott állatot, amit többen kifogásoltak aztán.

A videó alapján úgy tűnik, hogy a nő azt állítja, az egyébként madarakat figyelő afroamerikai férfi megfenyegette őt.

Az esetre egyebek mellett azért is terelődött nagy figyelem, mert május 25-én történt, vagyis ugyanazon a napon, amikor George Floyd rendőrségi őrizetben elhunyt. Ez utóbbi eset nyomán vették kezdetüket a rasszizmusellenes tüntetések az Egyesült Államokban.

hirdetés

Cyrus Vance manhattani ügyész hétfőn közölte, hogy vádat emeltek Amy Cooper ellen, amiért hamisan tett bejelentést. Elmondása szerint elkötelezettek azt illetően, hogy a bűncselekmény elkövetőjét felelősségre vonják, s megjegyezte azt is, hogy bárki, akit hasonló módon hamis rágalmazás áldozatává vált, mint az ügyben érintett férfi, vegye fel velük a kapcsolatot.

A New Yorki madárbarátok körében ismert Christian Cooper videóra vette a találkozását a negyvenegy éves nővel, akit arra kért, hogy kössön pórázt a kutyájára, hogy az ne riogassa a madarakat. A férfi azt mondta, jutalomfalatokat is felajánlott a kutya számára, hogy ezzel is mintegy meggyőzze a nőt.

Oh, when Karens take a walk with their dogs off leash in the famous Bramble in NY’s Central Park, where it is clearly posted on signs that dogs MUST be leashed at all times, and someone like my brother (an avid birder) politely asks her to put her dog on the leash. pic.twitter.com/3YnzuATsDm

— Melody Cooper (@melodyMcooper) May 25, 2020

Ő azonban a segélyhívót tárcsázta, és a helyszín megadása mellett azt állította, hogy

„van itt egy afroamerikai férfi, kerékpáros sisak van rajta, videóz engem, és fenyeget engem és a kutyámat”.

A nő kétségbeesett hangon tette a bejelentését, és azonnal a rendőröket kérte a helyszínre, mert, mint nyomatékosította, állítása szerint fenyegette őt a férfi.

A nőt sokan elítélték azt állítva, hogy rasszista, s állását, valamint a kutyáját is elvesztette az eset miatt. A kutyáját egyébként azzal az indokkal kérte vissza a menhely, hogy a videón túl erősen rángatta azt a nyakörvénél fogva, ami többek szerint kifogásolható.

A nő október 14-én jelenik majd meg a bíróság előtt.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés