hirdetés
Külföld

Új-Zélandon már „nincs aktív koronavírus-fertőzött”

hirdetés
Új-Zélandon mostanra már jóformán az összes, a koronavírussal összefüggésben meghozott korlátozást feloldják, miközben a bejelentés szerint nincsen aktív koronavírus-fertőzött az országban.
Új-Zélandon már „nincs aktív koronavírus-fertőzött”
hirdetés

Az ország az „első szintre” lép vissza a négy fokozatból álló veszélykezelő rendszerében helyi idő szerint éjféltől kezdődően – derül ki a BBC cikkéből.

Az újonnan életbe lépő fokozat egyúttal azt jelenti, hogy már nem kell korlátozni a közösségi eseményeket, miközben azonban az egyik legfontosabb korlátozásként a határok továbbra is zárva maradnak.

hirdetés

Az enyhítést az tette lehetővé, hogy immár több mint két hete nem fedeztek fel új koronavírusos esetet Új-Zélandon.

Jacinda Ardern miniszterelnök újságíróknak azt mondta, „egy kis táncot lejtett”, amikor értesítették őt arról, hogy már egyetlen aktív fertőzöttről sem tudni.

„Noha biztonságosabb, erősebb pozícióban vagyunk, még nincs egyszerű visszaút a Covid előtti életbe, ellenben az elszántság és összpontosítás, amely az egészségügyi válaszunkat jellemezte, most a gazdasági újraépítésbe áramlik át. Miközben a munka még nincsen befejezve, nem is lehet tagadni, hogy mérföldkövet értünk el. Így tehát zárásként egyszerűen annyit mondok: Köszönöm, Új-Zéland”

– fogalmazott a miniszterelnök asszony.

Új-Zélandon március 25-én vezették be a korlátozásokat először, s egyúttal kialakították azt a négyfokozatú rendszert, amelynek a kezdetekkor már a legmagasabb, negyedik lépcsője volt érvényben. Ekkor az üzletek zöme zárva tartott, ahogyan az iskolák is, s az embereket arra kérték, maradjanak otthon.

Több mint öt hét múltán, áprilisban csökkentették hármas szintűre a korlátozást, amikor is az elvitelre árusító éttermek mellett több másik üzlet is kinyithatott. Ezután tovább csökkent a fertőződések száma, és május közepére elérték azt, hogy a második szinte enyhítsék a korlátozások mértékét.

Az előzetes tervek szerint egyébként június 22-én lehetett volna az első szintre jutni, de miután már tizenhét napja nem regisztráltak új fertőződést, erre korábban sor kerülhetett. Az enyhítés azt is jelenti, hogy az iskolák és a munkahelyek ismét látogathatóak lesznek, valamint korlátozások nélkül lehet esküvőt, temetést tartani, és a közösségi közlekedés használatát sem korlátozzák szabályokkal.

A védőtáv megtartása nem lesz ugyan kötelező, de azért továbbra is azt ajánlják az embereknek, hogy tartsák magukat ezen irányelvhez. A külföldről hazatérő új-zélandi lakosoknak ellenben továbbra is tizennégy napra karanténba kell vonulnik.

Jacinda Ardern arra figyelmeztetett, hogy bizonyosan lesznek még koronavírusos esetek, és nem egyik pillanatról a másikra történik a vírus leküzdése, hanem huzamosan fenntartott erőfeszítésre van szükség hozzá.

Új-Zélandon összesen 1154 megerősített koronavírus esetet jegyeztek fel, és huszonketten haltak meg. Az első beteget még februárban diagnosztizálták.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés