hirdetés
Külföld

Új-Zéland határai még „jó időre” zárva maradnak

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök asszony azt mondta, hogy országa a világ többi része számára nem nyitja meg a határait „még egy hosszú ideig” az elkövetkezendőekben sem.

Új-Zéland határai még „jó időre” zárva maradnak
hirdetés

Az új-zélandi miniszterelnök azt követően mondta ezt, hogy az ausztrál kabinet videokonferenciáján maga is részt vett – számol be róla a BBC.

A találkozón szó esett arról, hogy esetlegesen a térségben egyfajta nyitottabb utazást is lehetővé lehetne tenni– ennek értelmében felmerült, hogy **Ausztrália és Új-Zéland között karantén nélkül, szabadon utazhatnának az emberek.**A miniszterelnök asszony azonban leszögezte, hogy még ha ez meg is valósul, a máshonnan érkezők várhatóan a közeljövőben nem utazhatnak be Új-Zélandra.

Ausztrália és Új-Zéland is lezárták a határaikat jóformán minden külföldi látogató előtt, amellyel a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése volt a céljuk.

Jacinda Ardern elmondta, hogy valóban tárgyaltak egy lehetséges „biztonságos utazási zónáról” Ausztrália és Új-Zéland között, azonban hangsúlyozta, hogy még rengeteg munka áll előttük, mielőtt tovább léphetnének, mindazonáltal a lehetséges pozitív hatásokra való tekintettel fontolóra vették e lehetőséget.

Az ország turizmusával kapcsolatos újságírói kérdésre a miniszterelnök nyomatékosította, hogy a világ többi része számára nem nyitják meg a határokat „még hosszú ideig”. Mindez azért is fontos kérdés, mert a turizmus egyike a legjelentősebb szektoroknak Új-Zélandon, amely közvetlenül az ország lakosságának mintegy 10 százalékának ad munkát, s a GDP közel 6 százalékát adja. Noha a turisták legnagyobb része ausztrál, ugyancsak sokan érkeznek Kínából, az Egyesült Államokból, illetve az Egyesült Királyság területéről.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a biztonságos utazási zóna csak azért kerülhetett szóba, mert világszinten „vezető intézkedéseket” tett mind a két ország a járvány tekintetében.

Kedden Új-Zélandon már nem is számoltak be újabb esetről, sőt, a megelőző napon sem. Összességében is 1500-nál kevesebb fertőződést diagnosztizáltak, és csak húsz, a koronavírussal összefüggő haláleset történtaz adatok szerint. A korábbi „négyes szintűről” múlt héten hármas szintre enyhítették a korlátozásokat.

A mintegy ötször annyi lakosú Ausztráliában mindeközben7000 fertőződés és 96 haláleset történta járvány kezdete óta, azonban itt is lapos a járványgörbe, és bizonyos területeken már mérsékelhették a korlátozásokat.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés