hirdetés
Külföld

Több szabadulószobát is bezártak Lengyelországban az öt áldozatot követelő tűzeset nyomán

Tizenhárom szabadulószobát zártak be Lengyelországban, miután egy tűzeset múlt hét pénteken öt tizenéves lány halálát okozta. A Koszalinban található létesítmény tulajdonosát tűzveszély okozásával vádolják a kialakult tűzzel összefüggésben.

Több szabadulószobát is bezártak Lengyelországban az öt áldozatot követelő tűzeset nyomán
hirdetés

A Lengyelország északi részén található Koszalinban múlt hét pénteken öt tizenéves lány vesztette életét, miközben a szabadulószobában, ahol egy játékon vettek részt, tűz keletkezett – idézi fel a BBC. A tűzben a halálos áldozatok mellett egy huszonöt éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett.

Az öt lány mindegyike tizenöt éves volt, és egy barátjuk születésnapját ünnepelték éppen, amikor a szabadulószobába mentek játszani.

A világszerte népszerű szabadulós játékok lényege, hogy a játékosokat egy szobába zárják, ahonnan úgy juthatnak ki, ha megadott időre megoldanak bizonyos feladványokat.

A létesítmény tulajdonosát vasárnap vették őrizetbe, és azzal vádolják, hogy tűzveszélyt okozott a szabadulószobában, illetve gondatlanságból öt ember halálát okozta az ott keletkezett tűzzel – közölte a helyi ügyész a lengyel PAP hírügynökséggel. A szabadulószoba tulajdonosa – aki ügyvédje szerint tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna, vagy gondatlan lett volna – az ügyész tájékoztatása szerint menekülési útvonalakról sem gondoskodott.

hirdetés

A mindössze 7,3 négyzetméteres helyiségben keletkezett tüzet feltehetőleg szivárgó gázpalackok okozták.

A hatóságok a tragédiát követően Lengyelország valamennyi szabadulószobájának biztonsági ellenőrzését elrendelték, s csak a hétvége folyamán a tűzoltóság munkatársai már mintegy 200 ilyen létesítményt ellenőriztek is szerte az országban. A vizsgálataik során száz szabadulószoba esetében állapították meg azt, hogy azok nem kellően biztonságosak, míg tizenhárom esetében azonnal elrendelték azok bezárását.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vasárnap ígéretet tett arra, hogy minden olyan szabadulószobát bezárnak, amely nem felelt meg a biztonsági előírásoknak, s egyúttal bejelentette, hogy felülvizsgálnak több mint ezer ilyen létesítményt az országban, hogy szükség esetén újabb szabályozásokat határozzanak meg.

Joachim Brudziński belügyminiszter eközben jelentős bírságokat és szankciókat helyezett kilátásba az olyan létesítmények üzemeltetőire, akik nem felelnek meg a biztonsági elősírásoknak. Egyúttal a szülőket arra kérte, hogy amennyiben úgy látják, esetlegesen megsérthették a hasonló létesítmények a biztonsági előírásokat, arról tegyenek bejelentést.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés