hirdetés
Külföld

Több mint 120 ember meghalt Mianmarban egy földcsuszamlásban

Legkevesebb 126 ember meghalt, miután Mianmar északi részén egy jádebányában földcsuszamlás következett be. A Kachin államban bekövetkezett katasztrófa helyszínén továbbra is zajlanak a mentési munkálatok.

Több mint 120 ember meghalt Mianmarban egy földcsuszamlásban
hirdetés

A helyi tűzoltóság közlése szerint egy sárból és sziklákból álló „lavina” a jádét gyűjtő emberekre zúdult, miután előzőleg a heves esőzések fellazították a talajt.

A világon Mianmar a leggazdagabb a jáde lelőhelyekben, azonban a bányáiban már számos baleset történt, amelyek nagy része az ásvány gyűjtésén dolgozókat érintette – írja a BBC.

A mianmari rendőrség közlése szerint többen nem foglalkoztak azzal a szerdán kiadott figyelmeztetéssel, hogy a heves esőzés miatt ne dolgozzanak a bánya területén, ugyanakkor úgy vélik, hogy sokak életét – akik viszont figyelembe vették a figyelmeztetést – megmentette ez a jelzés.

A BBC helyi tudósítója szerint az eset során egy nagyobb, elárasztott mélyedést öntött el a sárlavina, majd beomlottak a gödör falai, és a víz a lenti völgybe ömlött onnan.

hirdetés

A Reuters hírügynökségnek egy harmincnyolc éves bányász azt mondta, hogy egy hatalmas törmelékkupacot látott tornyosulni nem messze a földcsuszamlás helyszínétől, s az emberek azt kezdték kiabálni, hogy „futás, futás”. Ezután a hegy aljában lévő emberek egycsapásra eltűntek. Voltak, akik még segítségért kiabáltak ugyan a sárból, de senki sem tudott nekik segíteni.

A bányák környékén egyébként nemcsak az ott dolgozók szoktak megfordulni, hanem olyan emberek is, akik az átszitált törmeléket kutatják azt remélve, hogy találnak kisebb jádeköveket.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés