hirdetés
Külföld

Több mint 120 ember meghalt Mianmarban egy földcsuszamlásban

hirdetés
Legkevesebb 126 ember meghalt, miután Mianmar északi részén egy jádebányában földcsuszamlás következett be. A Kachin államban bekövetkezett katasztrófa helyszínén továbbra is zajlanak a mentési munkálatok.
Több mint 120 ember meghalt Mianmarban egy földcsuszamlásban
hirdetés

A helyi tűzoltóság közlése szerint egy sárból és sziklákból álló „lavina” a jádét gyűjtő emberekre zúdult, miután előzőleg a heves esőzések fellazították a talajt.

A világon Mianmar a leggazdagabb a jáde lelőhelyekben, azonban a bányáiban már számos baleset történt, amelyek nagy része az ásvány gyűjtésén dolgozókat érintette – írja a BBC.

hirdetés

A mianmari rendőrség közlése szerint többen nem foglalkoztak azzal a szerdán kiadott figyelmeztetéssel, hogy a heves esőzés miatt ne dolgozzanak a bánya területén, ugyanakkor úgy vélik, hogy sokak életét – akik viszont figyelembe vették a figyelmeztetést – megmentette ez a jelzés.

A BBC helyi tudósítója szerint az eset során egy nagyobb, elárasztott mélyedést öntött el a sárlavina, majd beomlottak a gödör falai, és a víz a lenti völgybe ömlött onnan.

A Reuters hírügynökségnek egy harmincnyolc éves bányász azt mondta, hogy egy hatalmas törmelékkupacot látott tornyosulni nem messze a földcsuszamlás helyszínétől, s az emberek azt kezdték kiabálni, hogy „futás, futás”. Ezután a hegy aljában lévő emberek egycsapásra eltűntek. Voltak, akik még segítségért kiabáltak ugyan a sárból, de senki sem tudott nekik segíteni.

A bányák környékén egyébként nemcsak az ott dolgozók szoktak megfordulni, hanem olyan emberek is, akik az átszitált törmeléket kutatják azt remélve, hogy találnak kisebb jádeköveket.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés