hirdetés
Külföld

Szudáni polgárháború - több ország megkezdte állampolgárainak evakuálását

A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok szombaton (04.15.) robbantak ki Szudánban, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják hadsereg soraiba a félkatonai szervezetet.

Szudáni polgárháború - több ország megkezdte állampolgárainak evakuálását
hirdetés
  • Lövés érte az Európai Bizottság szudáni humanitárius irodájának vezetőjét Kartúmban - erősítette meg az uniós bizottság név nélkül nyilatkozó szóvivője Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva szerdán.

"Valóban megerősíthetem, hogy ilyen sajnálatos incidens történt" - fogalmazott.

Az uniós szóvivő biztonsági okokra hivatkozva nem adott tájékoztatást az eset körülményeiről, a sérülés súlyosságáról, valamint az érintett tartózkodási helyéről.

Elmondta ugyanakkor, hogy a helyszínen tartózkodó uniós személyzetet érintő esetleges rendkívüli biztonsági intézkedések szükségességét áttekintik, az értékelésig az uniós személyzetet nem evakuálják.

hirdetés

A Politico című brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy Wim Fransen, az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) belga állampolgárságú vezetője a szudáni fővárosban kitört fegyveres zavargásokban kedd este súlyosan megsérült, orvosi ellátásban részesül, de nincs életveszélyben.

Wim Fransen a második uniós tisztviselő, aki megsérült a rivális katonai csoportok közötti, a hétvégén Kartúmban kitört konfliktusban.

Josep Borrell uniós hétfőn közölte, hogy "megtámadták" az EU szudáni nagykövetét. Az ír állampolgárságú Aidan O'Harát otthonában támadták meg fegyveresek és rabolták ki. Az EU külügyi szolgálatának szóvivője szerint O'Hara "jól van" és "folytatja feladatainak ellátását".

  • Az Egyesült Államok mély aggodalmát fejezi ki a Szudánban kitört fegyveres összecsapások és annak lehetséges kihatásai miatt az ott tartózkodó külföldi diplomatákra - olvasható az amerikai külügyminisztérium közleményében.
  • Kimenekítettek Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt, akik búvárkiránduláson vettek részt a közben polgárháborúba süllyedt ország partjainál - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
  • A szudáni hadsereg szerint zajlanak az egyeztetések a külföldiek kimenekítéséről a harcok sújtotta országból, és az összehangolt evakuáció szombaton megkezdődhet, bár az amerikai kormány egyelőre nem erősítette meg a bejelentést.
  • Szudánban továbbra is rendkívül törékeny és veszélyes a helyzet. Napközben újabb, az országban tartózkodó magyarok jelentkeztek, így mostanra 15-re nőtt a Szudánban lévő honfitársaink száma - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán szombaton(04. 22.) este.
  • Hollandia, Belgium, Németország, Horvátország, Nagy-Britannia, Magyarország, Spanyolország kimenekíti állampolgárait, diplomatáit Szudánból

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nyomatékosan arra szólította fel állampolgárait, hogy ne utazzanak Szudánba a félkatonai egységek és a hadsereg között több mint egy hete dúló összecsapások miatt. Azok számára, akik mégis az utazás mellett döntenek, részletes útmutatót adtak ki még szombaton.

A közlemény szerint az amerikai kormány a legmagasabb, vörös fokozatúra emelte az utazási figyelmeztetés szintjét, amely szerint miután felfüggesztették a nagykövetség működését, és annak személyzetét evakuálták, az amerikai állampolgárok számára sem a szokásos, sem a vészhelyzeti konzuli szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy Szudán teljes területén lehet harcokra számítani, valamint arra is, hogy helyzet erőszakos, gyorsan változik és rendkívül kiszámíthatatlan.

Az amerikai külügy figyelmeztetése szerint Kartúm repülőtere zárva tart, az ország határa Csád felé nem átjárható, valamint az áram-, a telefon-, a mobiltelefon- és az internetszolgáltatás is bármikor leállhat. Aki mégis az utazás mellett dönt, annak számára a diplomáciai szolgálat részletes tanácsokat adott ki többi között a tartózkodási helyre, a fokozott óvatosságra, a rokonokkal és ismerősökkel való kommunikációra vonatkozóan és arra nézve is, hogy intézkedjenek jogi nyilatkozatról, vagyontárgyaik sorsáról, és temetésre vonatkozó szándékról.

Ezzel egy időben Antony Blinken külügyminiszter közleményében azt hangsúlyozta, hogy az amerikai külügyi alkalmazottak biztonságát tartották elsőként szem előtt, amikor a kartúmi nagykövetség működésének felfüggesztése mellett döntöttek. Ahogy fogalmazott, a harcok közepette zajló munka "elfogadhatatlan kockázatot" jelentene a dolgozók számára. Emellett köszönetet mondott az amerikai katonai erőknek a kimenekítés lebonyolításáért.

A miniszter megismételte felszólítását az egymással harcban álló feleknek, hogy sürgősen szüntessék be a harcokat, a ramadán böjti hónapot lezáró ünnepi alkalomra elfogadott tűzszünetet hosszabbítsák meg, terjesszék ki és lépjenek egy fenntartható fegyvernyugvás irányában.

Emlékeztette a hadviselő feleket a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására, és annak részeként a polgári lakosság védelmére.

Az amerikai hadsereg azt közölte, hogy a légi úton kimenekített amerikai állampolgárok biztonságban vannak.

A diplomáciai szolgálat becslései szerint Szudánban még mintegy 14-16 ezer amerikai állampolgár tartózkodhat, egy részük kettős állampolgár.

A Szudáni Fegyveres Erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok szombaton több ország vezetőjével egyeztetett, akik állampolgáraik és diplomatáik biztonságos kimenekítését kérték. A hadsereggel szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia Twitteren szintén azt közölte, az evakuálás során együttműködtek az amerikai csapatokkal.

Szudánban második hetébe lépett az országot a 2021. évi katonai hatalomátvételt ténylegesen vezető Abdel-Fattah Burháni tábornok vezette hadsereg, valamin ellenlábasának és egykori helyettesének, Mohamed Hamdán Daglo tábornoknak az irányítása alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) közötti véres erőszak. Az összecsapásoknak már több száz halálos áldozata van, köztük egy amerikai állampolgár. A pénteki, a ramadán böjti hónapot lezáró ünnepre meghirdetett háromnapos tűzszünet pedig gyakorlatilag azonnal összeomlott.

Az Európai Unió nem engedheti meg, hogy Szudán, amely egy rendkívül népes ország, összeomoljon, mivel az sokkhatásokhoz vezetne egész Afrikában - jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelő uniós főképviselő azzal kapcsolatban, hogy a kelet-afrikai országban két héttel ezelőtt kiújult a félkatonai egységek és az ország hadserege közötti véres konfliktus.

A főképviselő az uniós tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozására érkezve nyilatkozott hétfő reggel.

Borrell hangsúlyozta, hogy az EU-nak nyomást kell gyakorolnia az országra a konfliktus békés, politikai úton történő rendezésének elősegítésére. Mint mondta, több mint ezer uniós állampolgárt már sikerült kimenekíteni a konfliktus sújtotta országból, többek között az EU-nak dolgozó munkatársakat is. Hozzátette: az EU szudáni nagykövete továbbra is Kartúmban tartózkodik.

A főképviselő továbbá elmondta, hogy a tagország külügyminiszterei Georgiával kapcsolatban is folytatnak tárgyalásokat.

"Georgiáról fontos tanácskozni, mert az országnak különleges biztonsági problémája van, területét részben Oroszország szállta meg. Moldováról is tárgyalni kell, amely többé-kevésbé ugyanebben a helyzetben van. A határ menti országok nagyon közel tapasztalják az ukrajnai háborút, és ez fenyegetettséget hordoz magában" - jelentette ki.

Borrell elmondta, hogy a külügyi tanács Kínáról is eszmecserét folytat, különösen az ország párizsi nagykövetének vasárnap tett kijelentését vitatják meg, amely megkérdőjelezte a volt szovjet államok - közöttük Ukrajna - szuverenitását. Vasárnapi Twitter-bejegyzésében elfogadhatatlannak nevezte e megjegyzéseket és reményét fejezte ki, hogy nem tükrözik Peking hivatalos álláspontját.

"Fontos, hogy újratervezzük Kína-stratégiánkat. Mostanában sokat beszéltünk Kínáról, ezt folytatnunk kell, mert ez külpolitikánk egyik legfontosabb kérdése" - tette hozzá.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter érkezésékor közölte, hogy a balti államok - Litvánia, Észtország és Lettország - hétfőn beidézik az országukban tartózkodó kínai nagyköveteket, hogy tisztázzák a párizsi kínai nagykövet vitatott kijelentéseit.

"Tisztáznunk kell, hogy változott-e Kína álláspontja a balti államok függetlenségével kapcsolatban. Emlékeztetnünk kell Pekinget, hogy mi nem posztszovjet államok vagyunk, hanem olyan országok, amelyeket a Szovjetunió jogellenesen megszállt" - hangsúlyozta a litván diplomáciai vezető.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz Wagner-zsoldoscsoport hasznot húzhat a szudáni válságból. Véleménye szerint az EU-nak többet kell tennie a konfliktus megoldása érdekében.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint az egy hete tartó harcok során Szudánban legalább 420 ember vesztette életét, és több mint 3700-an megsebesültek.

Forrás: MTI

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés