hirdetés
Külföld

Szokatlanul hideg idő sújtja Új-Delhi lakosait

India fővárosában, Új-Delhiben a több mint egy évszázada mért leghidegebb nap köszöntött be, s a hideghullám az ország északi területeit általánosságban is érinti. Mindez azért is jelentős probléma, mert egyébként sincsen minden otthon felkészülve az ilyen mértékű hidegre, s a fűtés ráadásul a már így is komoly légszennyezettséget is növelheti.

Szokatlanul hideg idő sújtja Új-Delhi lakosait
hirdetés

Hétfőre sűrű köd borította be Új-Delhit, s eközben a napi maximum hőmérséklet is 9,4 Celsius-fokra csökkent – ami ott igen alacsonynak számít –, s ahogyan az sejthető, a hideg idő a szmoghelyzet súlyosbodásával is járt.

A BBC felidézi, Új-Delhiben 1901-ben kezdték meg a hőmérsékleti értékek rögzítését, s az eddigi nappali minimum rekordot 2013-ban mérték, ami 9,8 Celsius-fok volt a meteorológiai szolgálat feljegyzései szerint.

Ezúttal azonban a napi maximum hőmérséklet értékei nagy területen is 10 Celsius-fok alá csökkentek az ország viszonylag nagy részében.

A hideg idő miatt Új-Delhi menedékhelyei és hajléktalanszállói egészen megteltek, hiszen éjszaka akár 1-3 Celsius-fok közé is hűlhet a levegő, ami már veszélyt jelent rájuk.

hirdetés

Szemben a legtöbb amerikai és európai várossal, itt az épületeket nem szerelik fel központi fűtéssel, s a most hideg idővel küszködő városok egy jelentős részében nincsenek felkészülve ilyen alacsony hőmérsékletre.

Éppen ezért nem is csoda, hogy egyre többen vásároltak az elmúlt időszakban beltéri fűtő egységeket, amelyeket azonban nem mindenki engedhet meg magának, így vannak, akik továbbra is meleg takaróval vagy forró vizes palackokkal próbálják elviselhetőbbé tenni a körülményeket.

Mivel általában ilyesmire nincsen szükség, ezért a téli kabátokból is hiány van a környéken, sokan pulóverben és sálban néznek szembe a kinti hideggel.

A repülőgép-járatokat ugyancsak rosszul érinti a rossz idő: a rossz látási viszonyok miatt mintegy 450 járat indult késéssel, és több járatot töröltek is. A helyi közlekedésben is nehézségeket okoz a köd.

Mindeközben a fokozott fűtés a levegőszennyezettség emelkedéséhez vezetett.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés