hirdetés
Külföld

Szinte biztos már, hogy Szuga Josihide lesz az új japán miniszterelnök

A kormányon lévő japán párt Szuga Josihidét választotta meg az új vezetőjének, miután távozását jelentette be Abe Sinzó, egészségi okokra hivatkozva. Mindez azt jelenti, hogy szinte teljesen biztos már, hogy Szuga Josihide lesz az új miniszterelnök.

Szinte biztos már, hogy Szuga Josihide lesz az új japán miniszterelnök
hirdetés

Múlt hónapban Abe Sinzó japán miniszterelnök arra hivatkozva jelentette be lemondását, hogy egészségi állapotát nem érezte tovább megfelelőnek posztja betöltéséhez – idézi fel a BBC.

A hetvenegy éves Szuga jelenleg kabinet-főtitkárként tevékenykedik, és az általános várakozások őt tekintették az esélyesnek arra, hogy pártja új vezetőnek válassza meg.

Úgy látható, hogy Szuga közeli szövetségese a távozó Abe Sinzónak, így aztán várhatóan azon intézkedések nyomdokait követi majd, amelyet Sinzótól is tapasztalni lehetett.

A Liberális Demokrata Párt elnöki posztjáért folytatott szavazást Szuga egyébként nagy fölénnyel nyerte, összesen 534 szavazatból 377-et kapott ő a törvényhozók és regionális képviselők részvételével zajló voksoláson.

hirdetés

Két másik jelölt volt rajta kívül, egyikük a korábbi külügyminiszter, Fumio Kisida, míg a másik lehetséges pártvezető Sigeru Isiba, a Liberális Demokrata Párt korábbi főtitkára, illetve egykori védelmi miniszter volt.

Azt követően, hogy a párt már megválasztotta új vezetőjét, szerdán újabb szavazás lesz, akkor azonban a parlamentben. Szinte bizonyos ugyanakkor, hogy a Liberális Demokrata Párt többsége miatt Szuga lesz az új japán miniszterelnök,

A ciklus közepén színre lépő új miniszterelnök várhatóan a következő választásokig, azaz 2021 szeptemberéig posztján marad.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés