hirdetés
Külföld

Spanyolország legidősebb asszonya 113 évesen legyőzte a koronavírust

Helyi tisztviselők közlése szerint egy 113 éves nő, aki ismereteik szerint országuk legidősebb asszonya lehet, felgyógyult a koronavírus-fertőzésből.

Spanyolország legidősebb asszonya 113 évesen legyőzte a koronavírust
hirdetés

A Maria Branyas nevű nőt Covid-19 megbetegedéssel diagnosztizálták, miután márciusban Spanyolországban a járvány miatt szigorú korlátozásokat vezettek be, azonban a több hétig tartó elkülönítést követően a rekordidős asszony – pusztán enyhe tüneteket mutatva – átesett a betegségen.

A nő rendkívül hosszú élete során így már nemcsak az 1918-19-es spanyolnátha-járványt és az 1936-39-es spanyol polgárháborút, de az idei koronavírus-világjárványt is átvészelte.

A nő lánya a Twitteren azt írta, hogy gyógyulását követően Maria ismét az a csodálatos személy, aki beszélni szeretne, aki jól van, s aki reagálni szeretne mindenre.

Maria Branyas 1907-ben született Mexikóban, majd San Francisco északi részére költöztek, ahonnan két évvel később Katalóniába vezetett az útjuk, ahová spanyol származású, újságíró édesapjával mentek az első világháború idejében.

hirdetés

A nőnek három gyermeke született, akik egyike nemrég töltötte be a 86. életévét, s unokákban sem szűkölködik – összesen tizenegy csöppséggel ajándékozták meg gyermekei. Természetesen azóta ők is alaposan felcseperedtek, hiszen a legidősebb unoka 60 éves. Mindennek tetejében már tizenhárom dédunoka is világra jött a nő népes családjában.

Maria Branyas immár két évtizede él egy idősotthonban Olot városában, s mikor tavaly egy lap hosszú élete felől kérdezte, ő csak annyit mondott: „nem tettem semmit, csak éltem”.

(BBC)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés