hirdetés
Külföld

Sok halálos áldozata van a Fülöp-szigeteki katonai repülőgép-balesetnek

Lezuhant a Fülöp-szigetek déli részén egy katonai repülőgép. A balesetben legkevesebb huszonkilenc ember életét vesztette, többeket azonban sikerült kimenteni a már lángoló roncsból.

Sok halálos áldozata van a Fülöp-szigeteki katonai repülőgép-balesetnek
hirdetés

A hordozógép több mint kilencven embert szállított fedélzetén, akik többsége katona volt. A baj akkor történt meg, amikor a Sulu-szigeteken a gép túlhaladt a felszállópályán – írja a BBC.

A repülőgép-szerencsétlenségben legkevesebb 29 ember meghalt, ötvenen megsérültek, illetve tizenhét embert még keresnek. A túlélőket egy, a helyszínhez közeli katonai kórházba szállítottak.

A repülőgép helyi idő szerint 11 óra 30 perckor zuhant le, néhány kilométerrel Jolo településtől távolabb. Eredetileg Mindanaóban vitt volna katonákat a repülő, amely túlhajtott a kifutón, és hiába igyekezett akkor már felemelni a pilóta, nem járt sikerrel.

A gépen utazó pilóták a Fülöp-szigetek déli részén jelen lévő iszlamista szélsőségesek elleni műveletekben vettek volna részt. Egyelőre a tisztviselők szerint nincsen arra utaló jel, hogy támadás érte volna a gépet, azonban mihelyst véget érnek a mentést célzó műveletek, megkezdődik a baleset kivizsgálása.

Az AFP hírügynökség úgy értesült, hogy a katonák egy nagy része csak nemrég fejezte be az alap képzéseket a Fülöp-szigeteki honvédségnél.

A lezuhant gép korábban az amerikai légierő tulajdonában állt, s januárban adták át a Fülöp-szigeteknek az első két Hercules gép egyikeként, amellyel a két ország közötti katonai együttműködést igyekeztek erősíteni. A gép első repülését 1988-ban teljesítette.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Lynn Greyling)


hirdetés

További híreink