hirdetés
Külföld

Scholz: "nagyon-nagyon drámai" időszak kezdődhet Ukrajnában

Az eddigi vérengzés valószínűleg csak a kezdete mindannak, ami a "szó szerint a túlélésért küzdő" Ukrajnára vár - mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben, kiemelve, hogy az orosz invázió miatt "nagyon-nagyon drámai" helyzetbe kerülhet a kelet-európai ország.

Scholz: "nagyon-nagyon drámai" időszak kezdődhet Ukrajnában
hirdetés

A német kancellár Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel tartott tájékoztatóján felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt "az ukrajnai vérontás azonnali leállítására" és csapatok kivonására, és elmondta, hogy az Ukrajnából érkező "nyomasztó képek" a "sok halottal és sebesülttel, a lerombolt épületekkel és a tönkretett infrastruktúrával csak a kezdetét jelentik mindannak, ami valószínűleg jön még".

Kifejtette, hogy Vlagyimir Putyin valószínűleg réges-rég eltervezte az Ukrajna elleni támadást, hiszen a már korábban megjelent írásaiban "minden benne van, ami most történik". Ezért "nagyon fenyegetett" helyzetben vannak az ukrán polgárok és az ukrajnai demokrácia - mondta Olaf Scholz.

Hozzátette, hogy az orosz gazdaság lehetőségeit erőteljesen korlátozó szankciók után biztosan következnek még újabb büntetőintézkedések. A szankciók azt üzenik Oroszországnak, hogy "a világ legjobb lehetőségeivel rendelkezünk ahhoz, hogy együtt felépítsünk egy jó jövőt, de ennek az az előfeltétele, hogy nem támadunk másokra katonai erővel" - mondta a német kancellár.

Xavier Bettel kiemelte, hogy "Putyin háborúja" történelmi fordulópont, és nemcsak Ukrajna, hanem a szabadság és az európai értékek ellen irányul. Ebben a helyzetben az EU és a NATO tagjai összetartanak, és egységüket és eltökéltségüket nem szabad alábecsülni.

hirdetés

Ugyanakkor a szankciók mellett a diplomáciai erőfeszítéseket is folytatni kell, főleg Németországnak és Franciaországnak. Oroszországgal "nem könnyű a párbeszéd, de el kell érni a tűzszünetet, és ez lehetetlen anélkül, hogy beszélünk egymással" - mondta a luxemburgi miniszterelnök.

Forrás: MTI

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés