hirdetés
Külföld

Rekord hőség közelít Nyugat-Európa felé

Többfelé már hőmérsékleti rekordok dőltek meg Nyugat-Európában, és az elkövetkező időszak sem ígér sok enyhülést – sőt… Az előrejelzések szerint e héten Nyugat-Európa-szerte előfordulhatnak újabb hőségrekordok.

Rekord hőség közelít Nyugat-Európa felé
hirdetés

A franciaországi Bordeaux-ban a valaha feljegyzett legmagasabb nappali hőmérsékletet mérték a Nyugat-Európát sújtó hőséghullám közepette. A Meteo France feljegyzése szerint 41,2 fokig emelkedett a hőmérséklet a Franciaország délnyugati részén található városban, ami a 2003-ben mért 40,7 Celsius-fokot váltotta a valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordértékeként.

A BBC cikke szerint az előrejelzések további rekord hőségre intenek ezen a héten egyebek mellett Belgiumban, Németországban és Hollandiában is.

A Meteorológiai Világszolgálat (WMO) szóvivője azt mondta, hogy a hőséghullámok a „klímaváltozás előszobáját” jelzik. A szóvivő azt mondta, hogy a júniusban tapasztaltak egyre gyakoribbá válnak, valamint egyre hamarabb és intenzívebben köszönt majd be a hőség.

„Ez nem egy olyan probléma, amely csak úgy eltűnik”

hirdetés

– szögezte le a WMO szóvivője.

Franciaországban a közelgő hőség miatt narancs figyelmeztetést adtak ki, amely a második legmagasabb szintű meteorológiai figyelmeztetés. A Meteo Franca arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy csütörtökön ismét nagyon forró lehet az idő – az sem egészen kizárt, hogy az 1947-ben mért 40,4 Celsius-fokos hőmérséklet is megdől.

Többen a 2003 augusztusában bekövetkezett hőséghullámhoz hasonlították a mostanit – akkor Francnaciországban összesen mintegy 15 ezer ember veszthette életét közvetett vagy közvetlen módon a hőség miatt.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés