hirdetés
Külföld

Példátlan mértékben csökkenti az Egyesült Államok a fogadott menekültek számát

Az amerikai kormányzat a közlése szerint mintegy felével csökkenti az ország területére fogadott menekültek számát az elkövetkező egy éves időszakban.

Példátlan mértékben csökkenti az Egyesült Államok a fogadott menekültek számát
hirdetés

Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint a kormány menekültügyi programja keretében összesen 18 ezer embert fogadnak majd az Egyesült Államokban az elkövetkező tizenkét hónapban, ami eddig nem látott mértékben alacsony keretet jelent – számol be róla a BBC.

Azon iraki személyek számára, akik az Egyesült Államok honvédségének segítségére voltak, fenntartanak helyet a keretben, ahogyan azok számára is, akik üldözött vallási kisebbségek tagjai.

Emberi jogi csoportok már bírálattal illették a nemrégiben bejelentett csökkenést a fogadott menekültek számát illetően, míg a korábbi amerikai ENSZ-nagykövet, Samantha Power „utálatos” dolognak nevezte a keret csökkentését.

Donald Trump amerikai elnök aláírt egy olyan rendeletet is, amely lehetőséget ad az állami és a helyi kormányzatoknak arra, hogy elkerüljék a menekültek letelepítését a közösségeikben. A rendelet eszerint azt biztosítja, hogy a menekülteket olyan közösségekben helyezzék el, amelyek készek és felkészültek az amerikai társadalomba és munkaerőpiacra történő sikeres integrációjuk ellátására.

hirdetés

Az amerikai elnök egyik fő intézkedéseként a bevándorlás mérséklését tűzte ki. 2017-ben még évi 50 ezer menekültet fogadott az ország, majd ez csökkent előbb 45 ezerre, majd az idei évre már 30 ezerre.

Előzőleg 2002-ben volt a legalacsonyabb a fogadott menekültek száma: ekkor a terrortámadásokat követően csupán 27 ezer menekültet fogadtak.

A tisztviselők közleménye szerint a déli határon át érkező menedékkérők „rendkívüli terhet” jelentenek a hatóságoknak, és mielőtt ismét nagyobb számú menekültet fogadhatnának, csökkenteni kell az amerikai bevándorlási rendszerre nehezedő nyomást.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés