hirdetés
Külföld

Örményország azt állítja, hogy egy vadászgépét lelőtte a török légierő

A vitatott Hegyi-Karabah régiót érintő konfliktus egy újabb fejleményeként – az örmények állítása szerint – egy török vadászgép lelőtt egy örmény repülőt.

Örményország azt állítja, hogy egy vadászgépét lelőtte a török légierő
hirdetés

Az örmény külügyminisztérium szerint a szovjet gyártmányú SzU-25-ös pilótája azt követően halt meg, hogy egy török F-16-os az örmény légtéren lelőtte a repülőt – derül ki a BBC cikkéből.

Törökország – aki egyébként a konfliktusban Azerbajdzsánt támogatja – tagadta a vádakat.

A vitatott Hegyi-Karabah régióban már közel száz ember, köztük civilek vesztették életüket, miután ezidáig három napnyi harc vette kezdetét.

Az érintett területet nemzetközileg Azerbajdzsán részének tekintik, azonban az ott élő örmények vezetése alatt áll már az 1988-94-es, a két korábbi szovjet tagállam közt megvívott háború óta.

hirdetés

Azerbajdzsán nyomatékosította, hogy nem rendelkezik a légiereje F-16-osokkal – azonban ez olyasvalami, amit az őket nyíltan támogató Törökország már nem mondhat el magáról, hiszen neki ismerten vannak ilyen gépei.

Az újabb összecsapások három napja vették kezdetüket, és mostanra már látszólag távolabbi területek is érintetté váltak.

A kialakult helyzet és a harcok miatt Örményország és Azerbajdzsán kölcsönösen egymást vádolják, s már mindkét fél több katonát küldött bizonyos területekre.

Az Örményországban katonai bázist fenntartó Oroszország eközben a két felet azonnali tűzszünetre buzdította.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés