hirdetés
Külföld

Őrizetbe vették a haiti elnök elleni merénylet egyik fő gyanúsítottját

A helyi rendőrség őrizetbe vett Haitin egy orvost, aki a feltételezésük szerint az egyik kulcsszervezője volt a múlt heti, Jovenel Moise elnök elleni merényletnek.

Őrizetbe vették a haiti elnök elleni merénylet egyik fő gyanúsítottját
hirdetés

A hatóságok közlése szerint egy 63 éves haiti állampolgárságú férfi, bizonyos Christian Emmanuel Sanon egy magánrepülőn érkezett Haitiba júniusban, akkor már feltehetőleg „politikai indítékokkal” – írja a BBC.

A haiti elnök ellen július hetedikén hajtottak végre merényletet, amelynek során Jovenel Moise-t megölték, feleségét pedig megsebesítették. A bűncselekményben huszonnyolc nem haiti állampolgárságú, erre a feladatra felbérelt fegyveres vett részt.

Az elnök felesége, Martine Moise elmondta, hogy a támadás az éj leple alatt történt, ráadásul igen hirtelen, így férje még csak egy szót sem ejthetett ki a száján, mielőtt a fegyveresek lövései eldördültek volna.

A gyanúsított, Emmanuel Sanon elfogásáról a rendőrség vasárnap tartott egy sajtótájékoztatót a fővárosban, Port-au-Prince-ben. Elmondásuk szerint a gyanúsított eleve politikai indítékkal utazott Haitira, és noha először csak elfogni akarta az elnököt, később már a megölése mellett döntött.

A sajtótájékoztatón felidézték, hogy amikor elvágták a menekülő fegyveresek útját, a legelső személy, akit az elkövetők egyike felhívott, Christian Emmanuel Sanon volt. Két másik gyanúsított is képbe került a hívások alapján, azonban őket nem nevezték meg.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Diego Fabian Parra Pabon)


hirdetés

További híreink