hirdetés
Külföld

Öngyilkos lett egy kenyai lány, amiért megalázták menstruációja miatt

Egy kenyai iskolás lány öngyilkos lett, miután a tanár az osztály előtt megszégyenítette őt, amiért a ruháján foltot fedezett fel. Az afrikai országban nagyon sok lánynak nincsen pénze például betétre, így ők akár a tanórák 20 százalékáról is hiányoznak a menstruáció miatt.

Öngyilkos lett egy kenyai lány, amiért megalázták menstruációja miatt
hirdetés

A tizennégy éves lány édesanyja azt mondta, hogy lánya azt követően akasztotta fel magát, hogy az egyik tanár nyilvánosan megszégyenítette a menstruációja miatt. Az iskola előtt több mint kétszáz szülő gyűlt össze tüntetni, őket a rendőrök könnygázzal oszlatták – írja a BBC.

Kenyában 2017-ben elfogadtak egy olyan törvényjavaslatot, amelynek értelmében minden iskoláskorú lánynak ingyen betétet biztosítanának, ám egyelőre ezt még nem sikerült minden iskolában bevezetni.

Az elhunyt lány édesanyja azt mondta, a tanár „piszkosnak” nevezte lányát, amiért véres lett az iskolai egyenruhája, majd arra utasította, hogy hagyja el az osztálytermet. Az eset még múlt héten pénteken történt egy Nairobitól nyugatra található oktatási intézményben.

„Nem volt semmije, amit betétként használhatott volna. Amikor a vér összekoszolta a ruháit, azt mondták neki, hogy hagyja el az osztálytermet, és álljon meg kint”

hirdetés

– idézte fel a lány anyja, aki azt is elmondta, hogy a lánya először beszámolt neki a történtekről, ám azután elindult azért, hogy végezzen magával.

A szülők ugyan jelentették az esetet a rendőrségnek, de idővel kezdték megelégelni, hogy ott látszólag úgy folytak tovább a dolgok, mintha mi sem történt volna. Éppen ezért több másik szülővel együtt tüntetésbe kezdtek az iskola előtt, amire azonban már a rendőrségnek is volt reakciója – öt embert vettek őrizetbe, amiért a demonstrálók lezártak egy utat és leszakították az iskola egy kapuját. Az iskolát azóta lezárták.

Egy helyi rendőrfőnök azt mondta, hogy a lány halálának körülményeit vizsgálják. Az iskola igazgatója nem kívánt nyilatkozni az esettel kapcsolatban.

Kenyában több más, környező országhoz hasonlóan a lányok gyakran nem engedhetik meg maguknak, hogy betétet vagy tampont használjanak. Egy ENSZ-jelentés szerint tízből egy lány Afrika szubszaharai területein menstruációja miatt nem tud iskolába járni, és akadnak, akiknél ez akár 20 százalékos hiányzási arányt jelent. Emiatt ezek a lányok nagyobb eséllyel morzsolódnak le.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés