hirdetés
Külföld

Németországban is folytattak razziákat az ausztriai merényletekkel összefüggésben

A német rendőrség négy férfi otthonát kutatta át, mivel feltételezhetően kapcsolatban álltak azzal az iszlamista fegyveressel, aki négy embert lelőtt és többeket megsebesített Bécs központjában.

Németországban is folytattak razziákat az ausztriai merényletekkel összefüggésben
hirdetés

A rendőrség közlése szerint a férfiak gyanúsítottnak nem minősülnek, ám kapcsolatban álltak a bécsi támadóval, ketten közülük pedig személyesen is találkoztak vele – derül ki a BBC cikkéből.

A fegyveres férfi hétfőn éjjel kezdett lövöldözni Bécsben, ahol a város központjában összesen hat helyen nyitott tüzet. Két nő és két férfi vesztette életét a támadásban, továbbá huszonhárman megsérültek. Az osztrák-macedón állampolgárságú gyanúsítottat a rendőrök a helyszínen lelőtték.

Az osztrák hatóságok mindeközben igyekeznek feltérképezni, hogy kikkel lehetett kapcsolatban a húsz éves gyanúsított.

„Egy erőszakos bűnözővel van dolgunk, aki egyértelműen igen aktív volt a politikai iszlamista hálózatban, egy szimpatizáns volt, aki magába szívta az ideológiájukat”

hirdetés

– fogalmazott csütörtökön Karl Nehammer osztrák belügyminiszter, aki közölte azt is, hogy az osztrák hatóságok intenzív együttműködésben voltak az amerikai FBI-al, s két nyom vezetett Svájcba, illetve egy másik – meg nem nevezett – országba.

A pénteki, kasseli, osnabrücki és pinnebergi razziák során a nyomozók azt próbálták felderíteni, hogy a támadónak Németországban is voltak-e összeköttetései, kapcsolatai. Horst Seehofer német belügyminiszter említést is tett már két német kapcsolatról, akik közül az egyik személyt folyamatosan megfigyelik.

A négy férfi, akiknek otthonait átkutatták, 19-25 év közötti, iszlamista nézetekkel összefüggésbe hozható személy volt, akik közül ketten júliusban, Bécsben személyesen is találkoztak a lövöldözővel a német hatóságok szerint. Egyikük hosszabb ideig a támadó családjánál is tartózkodott Bécsben, ám mindketten többször is találkoztak vele. Az egyik férfi Szíriába próbált utazni, amivel azonban nem járt sikerrel.

A bécsi fegyveres támadó 2018-ban Törökországba utazott, hogy aztán Szíriában az Iszlám Államhoz csatlakozzon, ám idő közben elfogták, és visszaküldték Ausztriába. A támadást közben az Iszlám Állam magára vállalta.

Ausztriában a bécsi merényletekkel összefüggésben tizenhat férfit vettek őrizetbe, akik közül nyolc személy letartóztatását indítványozták.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés