hirdetés
Külföld

Nem indult egy kanadai repülőjárat, mert egy gyereken nem volt arcmaszk

Egy kanadai repülőgép-járat kimaradt, s rendőrt is hívtak, mivel egy gyermek nem viselt arcmaszkot.

Nem indult egy kanadai repülőjárat, mert egy gyereken nem volt arcmaszk
hirdetés

A problémát Safwan Choudhry szerint az okozta, hogy a WestJet előírta tizenkilenc hónapos gyermekük esetében is a maszkviselést, ők azonban ilyen eszközt nem akartak adni a kislányra, mivel ő megállás nélkül sírt.

Csakhogy a légitársaság azzal indokolta az egész incidenst, hogy a család nemcsak a babára nem adott maszkot – akire egyébként kora alapján nem is kell az érvényes szabályzat szerint –, hanem a három éves gyermekükre sem – vázolja cikkében a helyzetet a BBC.

A kedd reggeli 652-es járatot, amely Calgary-ból tartott Torontóba, megállították, s az utasokat leszállásra kérték.

Az érintett gyermek édesapja a BBC-nek azt mondta, korábban még csak nem is látott hasonló szituációt, nemhogy tapasztalt volna ilyet. A férfi szerint idősebb, hároméves lánya éppen rágcsálnivalóját fogyasztotta a felszállás előtt, amikor az utaskísérő odalépett hozzájuk, és kérte, hogy adjanak a gyerekekre maszkot.

hirdetés

A férfi erre azzal felelt, hogy rajta és feleségén már van maszk, és szeretnék, ha a hároméves gyerek még befejezhetné az étkezést. Az utaskísérő jelezte, hogy szabályzatuk szerint addig nem zárhatják be a gép ajtaját, amíg nincs mindenkin maszk, így a gyerekek apjának állítása szerint végül elő is került a maszk az idősebb lány számára.

Némi huzavona után az apa szerint a hároméves fel is vette a maszkot, azonban a kisebbik gyerek „hisztérikussá vált”, s olyannyira zavarta a maszk, hogy hányt is.

A gyermekek apja szerint a WestJet agresszív volt velük, s azt közölte, hogy mivel a baba nem visel maszkot, ezért az egész családnak távoznia kell a gépről – amennyiben pedig ezt nem teszik, úgy őrizetbe vétel, s akár komoly büntetés is várhat rájuk.

A családfő elmondása alapján ennek ellenére ők továbbra is tisztelettudóan viselkedtek, és beleegyeztek abba, hogy leszálljanak a gépről. Azt már csak később tudták meg, hogy a kanadai légiközlekedési szabályozások értelmében a két éven aluli gyermekek számára nem teszik kötelezővé a maszkviselést, és így az ő kisebbik lányuk esetében sem követelhették volna meg ezt.

A légitársaság továbbra is kiáll azon állítása mellett, hogy a hároméves sem vette fel a maszkot, ellenben az apa olyan videót készített, melyen a rendőrök érkezésekor az idősebbik kislányon már maszk látható.

A rendőrök kihívását követően döntött úgy a gép személyzete, hogy a járat nem indul csak másnap. A rendőrök egyébként azért látták helyénvalónak a döntést, mert noha „megoldódott a hároméves lány maszkviselésének kérdése”, idő közben az utasok egy része ellenérzéseit, mások támogatásukat fejezték ki az érintett család helyzetével kapcsolatosan, s odáig fajult a helyzet, hogy a gépen dolgozók már „nem érezték biztonságban magukat”.

Az egész esettel összefüggésben jelenleg semmilyen ügyben nem gyanúsítanak senkit, azt pedig a kiérkező rendőrök megerősítették, hogy a hároméves gyermeken már volt maszk, amikorra ők a gép fedélzetére értek.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés